Десет беди, които зимата докарва

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 22, 2017 12:21 Updated

Десет беди, които зимата докарва

Студената и продължителна зима създава много проблеми и дискомфорт за тези, които не са свикнали на продължителен студ. Има поне десет причини, поради които някои не могат да понасят този сезон.

Първа – Трудно проходими пътища. Когато снегът натрупа над 20 сантиметра, това неминуемо се отразява на проходимостта им. Ограничава се движението на тежки камиони, налагат задължително условия за поставяне вериги на гумите, появяват се задръствания. Все неприятни неща.

Втората беда също е до болка позната. Заради натрупал по електропроводите сняг, се късат жиците. Много населени места са без ток, докато електричарите се справят с повредите. В същото време от доставчика ЕВН не пропускат да се самохвалят, че са се справили с проблемите, макар че е имало случаи, села да са без ток повече от 24 часа. Досега не се е чуло някой, предявил претенции към енергото за това, че е мръзнал цяла нощ.

Трета – интернетът прекъсва, има смущения на телевизиите, когато върху сателитните чинии се налепи сняг. За хората, които не им се излиза от къщи, това е единствената връзка със света и ако тя не е качествена, страдат.

Четвърта – от пазара изчезна твърдото топливо. По правило, ако температурата е под 10 градуса една седмица и има сняг, то изчезва от пазара. Това се случи и тази година. Онези, които не се бяха запасили, останаха на студено. Няма изгледи тази седмица да се снабдят.

Пета – студът повреди много тръби и вече има наводнени къщи, офиси. Водата, за разлика от другите течности, след охлаждане при 4°C, започва да се разширява. При 0° става лед, който набъбва още. Той пука ВиК тръбите. Да видиш в студа струя вода от спукана тръба е смразяваща гледка, за няколкостотин лева. Приблизително толкова струват ремонтите и след това.

Шеста – заради недобра изолация много покриви започнаха да текат. Често се случва през деня температурата да се вдигне, а снегът да се топи. Водата навлиза в улуци, фуги и цепнатини, а през нощта замръзва. Когато това се повтори няколко пъти, тя вече е достигнала до жилищни помещения. Тази ситуация отчасти е предопределена от калпава работа на строителите.

Седма – заради хлъзгави пътища, много коли са пострадали от сблъсъци. Почни всички таксита, които не спират да се движат, независимо от времето, имат белези от стълкновения. Най-често това става по калници, врати. Също струва пари.

Осма – паднали на снега хора. Хлъзгавият терен създава доста трудности при пазенето на равновесие. В резултат на това могат да се видят много пешеходци в безпомощни пози на снега.

Девета. Заради снега и трудният достъп до контейнери не може да се събира сметта навреме. Обикновено съдовете за смет се поставят на по-безопасни места, за да не пречат на движението в нормални условия. При снежни дни, до тях трудно може да се стигне.

Десета – простудните заболявания. По традиция се се появяват по това време на зимата. Тази година грипът повали хиляди хора, всека кашля навсякъде, използва салфетки. Обществените места заприличват на болници.

Плюсове
Със сигурност най-доволни от зимната ситуация са електроразпраделитилните дружества, защото токът се оказа най-достъпното топливо. Техните трезори по това време са широко отворени за парите на мръзнещите консуматори.
Когато дойде ред за плащане на тези сметки, не е изключено пак да има брожения, заради съмнения за надписани сметки.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 22, 2017 12:21 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама