Черни облаци надвисват над тютюнопроизводителите

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев март 21, 2006 10:55

Черни облаци надвисват над тютюнопроизводителите

Акценти

  • Вестник "Сакарско ехо", 10 - 16 март 2006 г

На 6 март 2006г. в малката зала на читалището в Тополовград депутатът от НДСВ Бойко Боев проведе среща със земеделските производители от общината. При предишното му посещение на 13 февруари стана ясно, че има много въпросителни относно тютюнопроизводството. Тогава г-н Боев сам инициира втората среща, като се ангажира през това време да събере необходимата информация.
Към мероприятието имаше проявен голям интерес. Присъстваха производители от цялата община Тополовград. В продължение на час и половина гостът отговаряше на въпроси като се обърна внимание най-вече на тютюневия бранш.
Г-н Боев не се ангажира с обещания за премии в тютюнопроизводството през 2006г. Според него това, което е сигурно, са субсидиите – по 15 лв. за декар обработваема земя. Стагнацията на пазара е определяща за лошата ситуация в момента. Заради проблеми при реализирането на продукцията най-големите фирми са намалили наполовина количеството на изкупувания тютюн. СОКОТАБ слиза от 12-13 хил. тона на 6-7. Даймънд – от 7-8 хил. тона пада на 4. Кранчето на Булгартабак Холдинг секва. Изкупните количества се занижават от 7 хил. на 3 хил. тона. Холдингът не е имал нужда от толкова тютюн, но купуването му беше част от социалната политика на държавата. Така голяма част от стоката не се реализира навреме, обезценява се и носи големи загуби.
Земеделците от региона са песимистично настроени, но въпреки това подготвят разсада, защото повече от тях оцеляват благодарение не тютюна. Пак благодарение на средствата от тютюневата реколта много семейства издържат ученици и студенти.
Законът за тютюна и тютюневите изделия ще гарантира запазването на минималните изкупни цени. Но през следващата година този закон няма да действа. Хората се надяват търговците да вдигнат цената, защото ако не го направят може и да няма какво да купуват.

Христо Теодосиев
От Христо Теодосиев март 21, 2006 10:55
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама