Бъдещи предприемачи от Тополовград правиха шоколад в Латвия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2017 08:25

Бъдещи предприемачи от Тополовград правиха шоколад в Латвия

Ученици и учители от Тополовград посетиха Латвия в рамките на проект за подобряване предприемаческите умения. Те бяха настанени в село Вайноде.
По време на седемдневното си гостуване децата от 9 и 10 клас на СУ „Д-р Петър Берон“ представиха и преподаваха урок по математика, като използваха иновативни методи, за да мотивират приятелите си да изучават този предмет
За да запознаят партньорите си от други страни с наш национален герой или събитие от световно значение, учениците направиха презентация, с която представиха номинацията за Нобелова награда на Българската църква, затова че е помогнала за спасяването на 50 хиляди евреи в годините на втората световна война.
В съвместните си дейности с участниците от Испания, Латвия и Хърватска, учениците се обучаваха на работа в екип и разиграваха различни игри с цел подобряване комуникативните си способности.
По време на визитата им бяха организирани срещи с местни предприемачи, запознаване с местната традиционна кухня и производство на хляб.
Гостите от отделните държави взеха участие в подготовката на празника на училището във Вайноде. Те сами декорираха физкултурния салон, подготвиха спорните събития и участваха в тях. Учениците от тополовградското училище представяха български народен танц.
Бъдещите предприемачи от Тополовград посетиха Лейпежа, третия по големина град в Латвия, разходиха се по бреговете на Балтийско море. Посетиха и столицата Рига. Наред с разглеждане на забележителностите на града тополовградчани бяха и във фабриката за шоколад – „Лайма“ и музея за шоколад. Сами приготвиха бонбони.
По време на визитата учителите имаха възможност да обменят идеи за по-атрактивно обучение по отделите предмети, като се използват съвременни технологии и интернет.
По време на срещата бе избрано лого на проекта.
Това е Втората транснационална среща. Първата се проведе в гр. Лейда, Испания, среща само между учителите, координатори на проекта. На нея бяха обсъдени обучителните събития, дейностите, ученическите мобилности, втората транснационална среща и бюджета на проекта. Подробно бяха разгледани всички дейности, които се предвиждат да се реализират в рамките на две учебни години. Конкретизирани бяха отговорностите и сроковете за изпълнение. Фокусът на дебатите беше насочен към подготовката и реализиране на дейностите, разпространение и популяризиране на крайните продукти.
Следващата среща ще се проведе в гр. Лейда, Испания, през месец април.

Каква е основната цел на проекта?

Основна цел на проектa е да се обменят иновативни практики, така че да се подобрят предприемаческите и лидерски умения на учениците, като се използва транснационално сътрудничество. Така организациите ще се обогатят с иновативни, ефективни и успешни практики, ще подобрят уменията на учениците си в областта на предприемачество, с което се цели да се подготвят за бъдещата им професия, професионално развитие и личностен растеж. Учителите също трябва да бъдат убедени в необходимостта от сътрудничество на международно ниво.
Организаторите смятат, че този проект е добра възможност за участие на младежи с малки възможности, икономически, социални и политически проблеми, а в работата му ще бъдат ангажирани и семействата на децата. Такъв проект е предизвикателство и за учителите, работещи в училищата – партньори.
Организаторите се на-дяват проектът да служи като инструмент за по-добряване връзките си с местната общност, институциите и месната власт.

Проектът „Creative Learners, Tomorrow’s Entrepreneurs“ е финансиран от Европейска програма “Erasmus+”, Ключова дейност 2: „Стратегически партньорства”, сектор „Училищно образование”. Първата транснационална среща се проведе в Испания от 04.10.2017 г. до 08.10.2017 г. Училищата, които са включени в партньорството, са от Испания, България, Латвия и Хърватска.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2017 08:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.