Бъдещи предприемачи от Тополовград правиха шоколад в Латвия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2017 08:25

Бъдещи предприемачи от Тополовград правиха шоколад в Латвия

Ученици и учители от Тополовград посетиха Латвия в рамките на проект за подобряване предприемаческите умения. Те бяха настанени в село Вайноде.
По време на седемдневното си гостуване децата от 9 и 10 клас на СУ „Д-р Петър Берон“ представиха и преподаваха урок по математика, като използваха иновативни методи, за да мотивират приятелите си да изучават този предмет
За да запознаят партньорите си от други страни с наш национален герой или събитие от световно значение, учениците направиха презентация, с която представиха номинацията за Нобелова награда на Българската църква, затова че е помогнала за спасяването на 50 хиляди евреи в годините на втората световна война.
В съвместните си дейности с участниците от Испания, Латвия и Хърватска, учениците се обучаваха на работа в екип и разиграваха различни игри с цел подобряване комуникативните си способности.
По време на визитата им бяха организирани срещи с местни предприемачи, запознаване с местната традиционна кухня и производство на хляб.
Гостите от отделните държави взеха участие в подготовката на празника на училището във Вайноде. Те сами декорираха физкултурния салон, подготвиха спорните събития и участваха в тях. Учениците от тополовградското училище представяха български народен танц.
Бъдещите предприемачи от Тополовград посетиха Лейпежа, третия по големина град в Латвия, разходиха се по бреговете на Балтийско море. Посетиха и столицата Рига. Наред с разглеждане на забележителностите на града тополовградчани бяха и във фабриката за шоколад – „Лайма“ и музея за шоколад. Сами приготвиха бонбони.
По време на визитата учителите имаха възможност да обменят идеи за по-атрактивно обучение по отделите предмети, като се използват съвременни технологии и интернет.
По време на срещата бе избрано лого на проекта.
Това е Втората транснационална среща. Първата се проведе в гр. Лейда, Испания, среща само между учителите, координатори на проекта. На нея бяха обсъдени обучителните събития, дейностите, ученическите мобилности, втората транснационална среща и бюджета на проекта. Подробно бяха разгледани всички дейности, които се предвиждат да се реализират в рамките на две учебни години. Конкретизирани бяха отговорностите и сроковете за изпълнение. Фокусът на дебатите беше насочен към подготовката и реализиране на дейностите, разпространение и популяризиране на крайните продукти.
Следващата среща ще се проведе в гр. Лейда, Испания, през месец април.

Каква е основната цел на проекта?

Основна цел на проектa е да се обменят иновативни практики, така че да се подобрят предприемаческите и лидерски умения на учениците, като се използва транснационално сътрудничество. Така организациите ще се обогатят с иновативни, ефективни и успешни практики, ще подобрят уменията на учениците си в областта на предприемачество, с което се цели да се подготвят за бъдещата им професия, професионално развитие и личностен растеж. Учителите също трябва да бъдат убедени в необходимостта от сътрудничество на международно ниво.
Организаторите смятат, че този проект е добра възможност за участие на младежи с малки възможности, икономически, социални и политически проблеми, а в работата му ще бъдат ангажирани и семействата на децата. Такъв проект е предизвикателство и за учителите, работещи в училищата – партньори.
Организаторите се на-дяват проектът да служи като инструмент за по-добряване връзките си с местната общност, институциите и месната власт.

Проектът „Creative Learners, Tomorrow’s Entrepreneurs“ е финансиран от Европейска програма “Erasmus+”, Ключова дейност 2: „Стратегически партньорства”, сектор „Училищно образование”. Първата транснационална среща се проведе в Испания от 04.10.2017 г. до 08.10.2017 г. Училищата, които са включени в партньорството, са от Испания, България, Латвия и Хърватска.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 20, 2017 08:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама