Автопробег от началото на миналия век показаха на изложба

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2019 10:30

Автопробег от началото на миналия век показаха на изложба

Изложба, отразяващи рали на унгарски автомобилисти, преминали през България е представена в Димитровград. Тя бе открита в петък, 5 юли в зала „Асен Крайшников“ на клуба на културните дейци.

На големи фотоси и текстове има представени снимки на участниците в автопробега, състоял се между 29 юни и 6 юли 1912 година. Той се нарича „Готови за приключение – автомобилно рали Будапеща – Константинопол, 1912″ и е организиран от Унгарския автомобилен клуб.

Изложбата е предоставена от Унгарския културен институт. Тя вече е гостувала в Истанбул, Букурещ и няколко града в България. Тя е осъществена след като Лиана Петрова проучила в Националната библиотека информациите за българската отсечка от ралито в различни наши вестници от 1912 година на миналия век. Авторката е издирали статии, които отразяват преминаването й през наша територия през Русе, Търново, Пловдив. Където пристигнели, българите им оказвали почести и съдействие. Накрая автомобилистите изпратили благодарствено писмо до българското правителство, с което благодарят за добрата организация и за добрите пътища.

Изложбата е предоставена от Унгарския културен институт и по традиция съпътства друга проява в Димитровград по това време – „Късче от лятото“.

При откриването й унгарска класическа музика свириха Любомир Тулумбаджиев – цигулка и Любослава Анастасова – пиано.

Ралито е първата авантюра на унгарските автомобилисти

Автопробегът е близо две хиляди километра и е първата собствена трансгранична проява на Кралския унгарски автомобилен клуб.

В зората на автомобилизма – края на 19-и и началото на 20-и век, на мода са дългите ралита, по време на които могат да се демонстрират техническите способности и надеждността на новото транспортно средство – автомобила.

По това време в Европа и света е модерно да се правят ралита. Преди Първата световна война се организират множество едромащабни такива, като Татра – Адрия. Сред най-известните в началото на XX век е трансконтиненталният автопробег Париж – Пекин от 1907 година.

През 1909 г. модата на дългите ралита стига и до Унгария. Тогава от Унгарския автомобилен клуб решават да организират подобни надпревари.

На старта през 1912 застават 19 коли. Те се движат по трудно проходими пътища, преминават през дерета, чукари. Сегашните шофьори биха го квалифицирали като Off – road.

Най-популярната автомобилна марка сред участниците в ралито е френската De Dion.

Любопитни факти

Първият документиран рекорд за скорост на автомобил, 63,14 км/час, е отбелязан през 1898 година от французина граф Гастон дьо Шаслу – Лоба, с електромобил.

През същата година австрийският производител Gräf & Stift конструира първия автомобил с предно задвижване, за което получава патент през следващата, 1900 г.

През 1899 г. белгиецът Камий Женатзи с електромобила La Jamais Contente („Винаги недоволна“) за пръв път преминава скоростта от 100 kм/час.

През 1912 г. в България е приет Първият правилник за движение в столицата и първите ограничения на автомобилната скорост: в населените места – до 15 км /ч , а извън тях – до 50 км/ч. Автобуси и товарни машини, в населените места те са можели да се движат с 6 км/ч , а извън градовете и селата допустимата им скорост е 15 км /ч.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2019 10:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама