Автобусите пътуват, пътниците не знаят

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 25, 2020 06:02

Автобусите пътуват, пътниците не знаят

Акценти

  • Регионален вестник, # 24/908 година XVII, 19 - 25 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

В кои часове пътуват автобусите, от кои и за кои градове вече може да се ползва обществен превоз се оказа най-голямата загадка за хората. Заради мерките, свързани със ограничаване на заразата от коронавирус, автобусните превози бяха спрени. От няколко седмици те отново се изпълняват, някои частично, други – в пълния си обем.
Пътуващите обаче няма от къде да разберат кои автобуси се движат, кои не. Докато в Свиленград има автогара и разписание, такова няма в Любимец, в Харманли и Тополовград, като в последния дори няма превозвач.
В Града на Белоногата в момента автогарата не съществува като такава, защото новите собственици я закриха. Новата спирка, която Общината изгражда, все още не е готова. Никъде няма поставено разписание за движението на автобусите, няма телефон, на който да се направи справка. Хората са объркани, те се оплакват и споделят впечатленията си на фейсбук страницата на „Сакарнюз“. Свързахме се Общината, от където обещаха да предоставят разписанието на автобусите, но това не можело да стане веднага.
Увериха, че всички заявени от превозвача линии се изпълняват и нямат информация за нарушения. От ДАИ също правели проверки и досега не са установили пропуски. Обещаха, ако някой установи нередност, да подаде сигнал при тях и те ще направят проверка.
На друго мнение са някои пътници. Те твърдят, че има много нередности в Харманли и са подали жалби за това. На „Сакарнюз“ такава не бе показана.
В общината има двама превозвача, а фирма ТОРРЕ обслужва две линии. Едната е Харманли – София, а другата Харманли – Свиленград и обратно.
Сега в Тополовградска община официално няма превозвач. Договорът с местната фирма „Карат – Стоянови“ ООД е прекратен и предстои нова обществена поръчка за избор на такъв.
В тази община повечето от пътищата са из планината Сакар, а субсидиите, които се отпускаха предиот държавата, са спрени, затова се очаква труден избор на нов превозвач.
В Любимец също няма автогара, но има две спирки, от където пътуващи могат да хванат автобус за друго населено място.
В Свиленград цялата общинска транспортна мрежа се обслужва от фирма „Бойдеви“. След около двумесеч престой, от фирмата заявиха, че вече изпълняват всички линии. Техни автобуси, които пътуват за Хасково спират в Любимец и Харманли.
Във всички градове в региона – Харманли, Тополовград,Симеоновград, Ивайловград, Любимец и Маджарово, само в гра-ничния Свиленград има автогара, където пътуващите могат да се осведомяват за пътуващите автобуси. Навсякъде другате те се обслужват от автоспирки.

В началото на тази седмица автобусните превозвачи от цялата страна излязоха на протест. Той блокира най-големите градове в България във вторник. Точно в 12:00 ч. по обед се проведоха автошествия в София, Пловдив, Варна, Бургас и Русе. Причината превозвачите от случайния превоз да излязат на протест е, че по думите им, заради пандемията бизнесът им бил изцяло блокиран.
Исканията на превозвачите в туризма тепърва ще се обсъждат.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 25, 2020 06:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама