Как да се подобри работата с децата в риск обсъждаха на среща

Наташа Кирякова
От Наташа Кирякова юни 24, 2020 16:10

Как да се подобри работата с децата  в риск обсъждаха на среща

Акценти

  • Регионален вестник, # 24/908 година XVII, 19 - 25 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Дискусия за силните и слабите страни в работата на системата за закрила на детето у нас се проведе в Културния център в Харманли. В сряда – 17 юни, събралите се обсъждаха координацията между различните звена в системата и нуждите от обучение на професионалистите в тези звена. Събитието бе в рамките на проект „Укрепване на системата за закрила на детето в България“.
Едната от дейностите му е провеждане на фокус групи в различни градове от страната, на които чрез дискусия с участниците да се събере и обобщи информация от специалистите от различните звената, работещи с деца.
Медиатори на срещата бяха д-р Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“, и Георги Шешев – зам.-председател.
Във фокус групата в Харманли участваха представители на Дирекция „Социално подпомагане“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни деца, Отдел “Образование и социални дейностти” към ОбА, Държавната агенция на бежанците, директори на училища, учители, психолози, логопеди.
Инициаторите на проекта са на мнение, в България има национално законодателство, което да защитава правата на децата, но не достатъчни, реакцията на системата за закрила на детето не винаги е бърза и ефективна в случай на насилие. Друг сериозен недостатък е липсата на синхрон между доставчиците на социални услуги за деца, учители, полиция и други служби, работещи с деца. В много случаи липсва и правилен подход към децата в риск, който се дължи на недостиг на обучени специалисти.
Проектът се реализира от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и се съфинансира от Европейския съюз. Съвместно с тях по дейностите му работят Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Държавната агенция за закрила на детето.
Цялостната организация по провеждането на фокус групата в Харманли извърши Катя Димова – председател на местната структера на синдиката.

Наташа Кирякова
От Наташа Кирякова юни 24, 2020 16:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.