Как да се подобри работата с децата в риск обсъждаха на среща

От юни 24, 2020 16:10

Как да се подобри работата с децата  в риск обсъждаха на среща

Акценти

  • Регионален вестник, # 24/908 година XVII, 19 - 25 юни 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Дискусия за силните и слабите страни в работата на системата за закрила на детето у нас се проведе в Културния център в Харманли. В сряда – 17 юни, събралите се обсъждаха координацията между различните звена в системата и нуждите от обучение на професионалистите в тези звена. Събитието бе в рамките на проект „Укрепване на системата за закрила на детето в България“.
Едната от дейностите му е провеждане на фокус групи в различни градове от страната, на които чрез дискусия с участниците да се събере и обобщи информация от специалистите от различните звената, работещи с деца.
Медиатори на срещата бяха д-р Юлиян Петров – председател на Синдикат „Образование“, и Георги Шешев – зам.-председател.
Във фокус групата в Харманли участваха представители на Дирекция „Социално подпомагане“, Местната комисия за борба с противообществените прояви на малолетни и непълнолетни деца, Отдел “Образование и социални дейностти” към ОбА, Държавната агенция на бежанците, директори на училища, учители, психолози, логопеди.
Инициаторите на проекта са на мнение, в България има национално законодателство, което да защитава правата на децата, но не достатъчни, реакцията на системата за закрила на детето не винаги е бърза и ефективна в случай на насилие. Друг сериозен недостатък е липсата на синхрон между доставчиците на социални услуги за деца, учители, полиция и други служби, работещи с деца. В много случаи липсва и правилен подход към децата в риск, който се дължи на недостиг на обучени специалисти.
Проектът се реализира от Синдикат „Образование“ към КТ „Подкрепа“ и се съфинансира от Европейския съюз. Съвместно с тях по дейностите му работят Фондация „Работилница за граждански инициативи“ и Държавната агенция за закрила на детето.
Цялостната организация по провеждането на фокус групата в Харманли извърши Катя Димова – председател на местната структера на синдиката.

От юни 24, 2020 16:10
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама