Археолози се събраха на форум в Казанлък

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:32

Археолози се събраха на форум в Казанлък

Акценти

  • Регионалната конференция на Археолозите е тридесет и пета по ред
  • Форумът трябваше да се проведе в Тополовград, но в последния момент се отложи

Свързани публикации

Общо 11 доклада изнесоха археолозите от цяла Югоизточна България на форума в Казанлък по случай Международния деен на Археологията – 14 февруари. На него присъстваха представители от Елхово, Стара Загора, Нова Загора, Твърдица, Бургас, Марица – изток и Приморско. Медиатор на събитието бе професор Борис Борисов.

Форумът трябваше да се проведе в Тополовград, но в последния момент се отложи. Това наложи само в четиридневен срок да се организира в Казанлък.

Регионалната конференция на археолозите е тридесет и пета по ред. Целта и е да се представят археологическите разкопки в различните региони през изминалата година.

Ще припомним, че през 2015 година край село Бояново с помощта на археологическата експедиция „Странджа”, водена от НАИМ-БАН Даниела Агре бе открит масивен тракийски мраморен съркофаг. Той тежи близо 6 тона и бе транспортиран до музея в Елхово, където се съхранява.

В продължение на 10 години в Маломирово, Стройно, Борисово, Бояново също бяха направени много археологически проучвания.

Не по малък интерес представлява и дворецът на владетеля от Дронгелон, намиращ се в Княжево, чието проучване в продължение на няколко години продължава. Направени бяха проучвания и на други обекти в тополовградска община.

Интересен беше първия доклад на конференцията за проучването на селищната могила „Крън”, който бе представен от Десислава Андреева. Сред докладите бяха и резултатите за този за спасителното проучване на могилата „Оструша”,който беше представен от Меглена Първан.

Според професор Борисов най големия проблем е липсата на пари за археология и трудното намиране на работа за археолози. А обекти в България има много и това е много жалко за културата ни.

Снимка: Казанлък.ком

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:32
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама