За младия талант Стоян Караиванов 2015 година бе много успешна

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:36

За младия талант Стоян Караиванов 2015 година бе много успешна

Акценти

  • Вестник Харманлийски НОВИНИ, брой 6/651, година XIV,12-18 февруари 2016

Свързани публикации

Миналата 2015 година се оказа много успешна за Стоян Караиванов, млад талант с бляскаво бъдеще в областта на музиката. Той спечели много награди за изпълненията си на акордеон. 18-годишният ученик продължава да учи музика, да участва в конкурси и да печели награди.
Успехите, които Стоян постига, са закономерни, защото “той е трудолюбив, амбициозен, всеотдаен на инструмента си млад музикант, на когото му предстои бляскава кариера.“ Думите са на Донка Главчева, носител на орден „Кирил и Методий – I степен”, дългогодишен преподавател по теория на музикалните елементи и солфеж в Национално училище за музикално и танцово изкуство „Добрин Петков” – Пловдив.
Любовта му към музиката се заражда, след като дядо му Стоян, на когото е кръстен, му донася подарък от САЩ – детски акордеон. Малкият много се зарадвал на инструмента, а това предопределя по-нататъшната му съдба.
От 2004 до 2011 г. Стоян учи в ОУ „Иван Вазов”, Харманли, а след това заминава за Стара Загора, където учи в ГПЧЕ „Ромен Ролан”. Тази година той е в 12. клас и му предстои да завърши средното си образование.
В биографията му трябва се запише, че от ранните си детски години досега в извънучилищни форми той непрекъснато изучава задълбочено музика. Преминал е обучения при преподаватели по пиано, цигулка, акордеон, все дисциплини, изучавани в средните музикални училища.
Освен че свири на инструмент, пет години той пее в детска вокална група „Щастливци“ с ръководител Петя Карабакалова от Харманли.
Преподавателите му са няколко. Най-напред изучава пиано и теория на музиката при Жермина Михова, учител по музика в СОУ „Неофит Рилски”. От есента на 2011 г. учи с голямо желание цигулка при Стефка Караиванова, водещ артист-оркестрант в Държавна опера на Стара Загора. Посещава музикалната школа към читалище „Родина”, в същия град, където изучава акордеон при Станимир Сталев, преподавател в НУМСИ „Христина Морфова”. Друг негов учител е Здравка Андреева, лектор в НУМТИ „Добрин Петков” – Пловдив.
През лятото на 2013 г. във Варна по време на Международна лятна академия участва в майсторския клас по акордеон на проф. Мие Мики, преподавател и заместник-ректор в Университета за изящни изкуства в Есен, Германия.
През 2014 г. във Виктринг-Клагенфурт, Австрия, по време на Международен музикален форум завършва успешно майсторския клас по акордеон на проф. Фридрих Липс, народен артист на Русия, завеждащ катедрата по баян и акордеон в РАМ им Гнесиных, Москва.
Това прави и през следващата 2015 г.

Спечелени награди 

Първата му награда е на организирано от ОУ „Иван Вазов” – Харманли, състезание „Вазов“ търси таланти” през 2011 г., където печели първо място с изпълнения на пиано, акордеон и цигулка.
На VІІ национален конкурс на музикалните школи „Празник на младия талант”, проведен през месец май 2012 г. в Хасково, е на първо място с изпълнение на акордеон.
От тук нататък всички призове, които печели, са за изпълнения на този инструмент.
На VII национален конкурс за млади изпълнители „Дико Илиев”, Враца, взема най-високия приз. През тази година печели и стипендия по проекта на Фондация „Комунитас” – “1000 стипендии.” Но най-успешна за него е 2015-та. На ХІ национален конкурс с международно участие „Орфеева дарба”, София, на 20 март е трети. На XIV национален конкурс за акордеонисти с международно участие „Танцуващи клавиши”, Нови Пазар, провел се от 23 до 25 април 2015 г., той става втори.
На VII международен детски фестивал „Млади таланти”, провел се в София от 14 до 18 април 2015 г., печели голямата награда в раздел „Класически инструменти”.
Има и международна награда от ХІV международен конкурс за млади музиканти „Охридски бисери”, проведен в Охрид, Македония, на който взима втора награда при неприсъдена първа.
На I национален конкурс за акордеон с международно участие „Георги Гълъбов” в с. Бистрица, Столична община, през месец октомври отново е най-добрият.
През летните ваканции на 2011 г., 2012 г. и 2013 г. издаде три самостоятелни музикални албума с изпълнения на акордеон на популярни произведения.
През 2015 г. Стоян е удостоен по случай Деня на българската просвета и култура – 24 май, с грамота за високи постижения и извоювани награди от национални и международни конкурси от кмета на община Стара Загора Живко Тодоров.
През всичките години той е устремен и целенасочен към акордеона и баяна и притежава завидна техника и умело подчертава и изгражда мелодичната линия на произведението. Има и няколко творби, които е композирал и които са интересни и оригинални. Това не остава незабелязано и народният артист на Русия, завеждащ катедрата по баян и акордеон в Руската музикална академия „Гнесини” – Москва, професор Фридрих Робертович Липс. Той споделя: „На мен срещите и уроците със Стоян ми носят професионална удовлетвореност, че има такива талантливи деца в България и на нас не ни остава нищо друго, освен да им помагаме по трудния път на музиканта. Вярвам, че след години Стоян ще се е доказал като един от добрите акордеонисти на своето време. Считам, че той заслужава всякаква подкрепа и съм убеден, че го очаква голямо бъдеще.“ Гарантира, че Стоян отговаря на всички качества за един успешен музикант, който би трябвало да се цени и подкрепя.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 17, 2016 04:36
Напиши коментар

1 Коментар

  1. красимир костов февруари 17, 18:41

    Браво на момчето!Такива таланти са гордост не само за Харманли, но и за цяла България и всячески трябва да се подкрепят!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.