Арестуваха началника на митница Свиленград два дни след като го наградиха

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 29, 2015 07:59

Арестуваха началника на митница Свиленград два дни след като го наградиха

Акценти

  • До този момент няма никаква информация от официалните служби за причината за ареста

Свързани публикации

Тодор Караиванов – изпълняващ длъжността началник на Митница Свиленград, бе арестуван от служители на ДАНС два дни след като бе награден със златен почетен знак за проявен висок професионализъм и значителен принос към дейността на митническата администрация. Това стана и няколко часа, след като бе огласен евродокладът. От Агенция „Митници“ не са уведомени за операцията, съобщи Дарик.

Акцията в административната сграда на митницата е станала след края на работното време вчера, а Тодор е бил проснат върху багажник на кола около един час. Обискът в къщата му е бил около 20 часа снощи.

Тодор Караиванов беше назначен за временно изпълняващ длъжността директор на Митница Свиленград през есента. Преди това той управляваше митницата и при предишния шеф на Агенцията Ваньо Танов, след което беше отстранен от поста.

В средата на този месец зам.-началникът на същата митница – Георги Костадинов, който бе арестуван зрелищно през миналата година, бе оневинен от съда и бе върнат на работа.

Семейството на Караиванов е спокойно и убедено, че той не е извършил нищо незаконно и се надяват тази история да свърши час по-скоро.

От информация на Върховна касационна прокуратура (ВКП) става ясно, че досъдебното производство срещу Тодор Караиванов е образувано на 26 януари, в деня в който го награждаваха. Тогава с постановление на главния прокурор Сотир Цацаров делото е разпределено за разследване на Специализираното звено за борба с корупцията, създадено между Софийска градска прокуратура (СГП) и ДАНС.

В рамките на няколко дни са разпитани множество свидетели, а прокуратурата е получила от Окръжен съд – Хасково разрешения за претърсване, обиск и освидетелстване.

В съобщението на прокуратурата се казва, че на 28 януари, в продължение на 30-40 минути Караиванов е получил два подкупа, първият в размер на 600 лв., вторият – 600 евро, е установено от разследващите. След получаване на втория, началникът на митницата е задържан на местопрестъплението и е оказал съпротива.

По-късно е извършено претърсване в кабинета на Караиванов в сградата на митницата, където е открит приетият подкуп в размер на 600 лв. и още над 12 000 евро.

В жилището на Караиванов в Харманли полицаите са намерили във връхните му дрехи още 6 000 лв. и три чувала с митнически документи (оригинали и копия).

Сега предстои привличането на Караиванов като обвиняем и задържането му до 72 часа с прокурорско постановление, както и внасяне на искане за постоянна мярка за неотклонение, се казва в съобщението на прокуратурата.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 29, 2015 07:59
Напиши коментар

1 Коментар

  1. някой си януари 29, 20:18

    Високия професионализъм явно не е бил достатъчен да прикрие значителния принос за лична облага

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама