В Симеоновград приеха план за интеграция на ромите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 29, 2015 07:57

В Симеоновград приеха план за интеграция на ромите

Съветниците на Симеоновград на последната си сесия приеха План за интеграция на ромите в Община Симеоновград 2015 – 2017 г. Това е необходимо в изпълнение на Националната стратегия на Република България за интегриране на ромите (2012 – 2020) и Областната стратегия за интегриране на ромите в Хасковска област (2012- 2020).

По данни на НСИ лицата,самоопределили се като роми в община Симеоновград, са 1480 души, а тези, които могат да бъдат определени като такива, предвид начина им на живот и семейни традиции, са много повече.

Сред целите на плана е разширяване възможностите на местната администрация да привлича и оползотворява ресурси по програми на ЕС с насоченост – социализиране, приобщаване, включване на ромските общност във всички сфери на обществения живот.

Като приоритетни направления за действия са записани: пълно обхващане в подготвителни групи на деца, които не владеят български език; привличане на родителите в училищния живот чрез създаване на обществени съвети, училищни настоятелства и включването им в съвместни мероприятия – екскурзии, концерти, спортни срещи; организирането на извънкласни и извънучилищни  дейности – организиране на спортни празници с участие на деца и ученици от ромски произход /колоездене, футбол, подвижни игри и др/; привличане на ромските родители в образователния и училищния процес.

В плана е предвидено ранно обхващане на бременните, наблюдение по време на бременността, своевременна хоспитализация на родилките, разработване и прилагане на програми за семейно планиране и здравно образование за юноши и младежи, за което ще помага и здравният медиатор.

Като източници на финансиране за дейностите са посочени: създаване на проекти по различните направления, финансирани от оперативните програми; републикански бюджет; проекти, финансирани от държавен бюджет; общински бюджет; спонсорство и дарения.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 29, 2015 07:57
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама