Ансамбъл „Цветница“ представя юбилеен коледен концерт

Руска Георгиева
От Руска Георгиева декември 19, 2015 10:37

Ансамбъл „Цветница“ представя юбилеен коледен концерт

Акценти

  • Костюмите, които са много специфични и уникални. Те са взели от някогашното предприятие,,Яница“.

Свързани публикации

Коледен юбилеен концерт на елховския танцов ансамбъл „Цветница“ ще се проведе в читалището на 21 декември, от 18:00 часа. Това информира за ,,Сакарнюз“ неговия ръководител Димитър Чернилов. Събитието е организирано от читалище,,Развитие,, и ръководството на ансамбъла.

Хореограф на ансамбъла е Марина Чавдарова. Тя е направила две постановки на ,,Сватбари” и „Женска ръченица”. Ще бъде представена и първа част на „Еркечки танц“ на Маргарита Дикова.

Ансамбълът съществува от 2004 г. Неговата дейност от 2009 година досега е отбелязвана в личния дневник на ръководителя Чернилов. Той има повече от20 години сценична дейност и през неговите очи са минали много неща.Макар,че му предстои скорошно пенсиониране,той все още се води от девиза на ансамбъла,,Ако искате да бъдете здрави,красиви и с изящни тела,проявявайте физическа активност за да се вплетете в духа на българската народна танцова култура!”

Интересното и характерното за ,,Цветница“, са костюмите, които са много специфични и уникални. Те са взели от някогашното предприятие,,Яница“. Буенишкия костюм е взет от края на 19 век. Информацията за изготвянето му е почерпана от елховския етнографски музей. Негов автор е Нева Тусузова. По проект пък е направен хубав бял костюм.Одеждите са в тракийски стил.

Танците също са тракийски, пазарджишка копаница, опас, добруджански,тракийска ръченица, данец по музика на Георги Андреев.

Ансамбъл ”Цветница”получи награди Сливен на 10 август тази година, за второто си място. Представи се 3 пъти в ,,Сливенски нощи” в Айтос, където се класира.

Съставът е изнесъл много представления по селата на община Елхово. Участва и в 100 годишния юбилей на Равадиново. В боляровското село Воден зае първо място във ,,Воден пее и танцува”.

С какво ще зарадва елховската публика на 21 този месец е интересно да се види на место. Входът на читалището е отворен и безплатен за всички.

Руска Георгиева
От Руска Георгиева декември 19, 2015 10:37
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама