Как ЕС ще се справи с бежанците?

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2015 15:19

Как ЕС ще се справи с бежанците?

Акценти

  • Предлагаме мнението на четиримата евродепутати от различни партии - Светослав Малинов от групата на ЕНП, Илияна Йотова - ПЕС, Андрей Ковачев от ЕНП и Ангел Джамбазки

Свързани публикации

Проблемът с наплива на бежанци в Европа стана много тежък. Някои държави не могат да се справят с него и затварят границите си, други не ги пускат въобще, а трети ги возят транзит до съседната държава, която да поеме грижата за тях. Тази криза в момента е на дневен ред за първите мъже в Евросъюза. В Европейската комисия се взимат временни мерки, а в парламента се обсъждат бъдещи законодателни промени, които трябва да се предприемат, за да се запази спокойствието на Стария континент.
По-долу ви предлагаме мнението на евродепутати от различни партии – Светослав Малинов от групата на ЕНП, Илияна Йотова – ПЕС, Андрей Ковачев от ЕНП. Четвъртият е Ангел Джамбазки, чиято позиция е коренно различна от тази на другите. От думите му става ясно, че той е против ЕС, против политиката, която там се води, прогнозира разпадането му, макар в същото време да взима заплата от там.

Светослав Малинов: „ЕС ще бъде атакуван и желан като по-добро място за живеене“

Малинов 

Да се свързва бежанската вълна, че тя е проводник на терористични актове, означава, че не се познава материята през последните 6 – 7 години. Атентати имаше и преди години, когато нямаше бежанска вълна. По-трудното е да признаеш, че в европейски столици пред очите на стотици хиляди хора, емигранти второ и трето поколение стават терористи.
Проблемът с бежанците отдавна тлее и изведнъж избухна. За 2 седмици потънаха два кораба в Средиземно море и се появи усещане за остра криза. Тогава се пренареди дневният ред на срещите на върха на ЕС. Неща, които отдавна се говориха, сега ще бъдат ускорени. Предвижда се по-строго законодателство, което да ограничава емигрантите. Драмата при бежанците е, че има хора, които са пострадали и други, които се възползват. ЕС ще бъде постоянно атакуван и желан като по-добро място за живеене. И утре да спре войната в Сирия, пак ще има бежанци.
В мерките за справяне с проблема, който Комисията даде и изписа, е казано всичко за следващите 100 години. Въпросът е какво ще бъде изпълнено и в какви срокове.
Още е рано да се види какво ще прераработи. Механизмът за преразпределение на бежанците например не се ползва. Сама никоя държава не може да са справи, а мерките, които ЕС ще приеме, ще сближат страните в него. България даде сигнали, че разпознава проблема и накара ЕС да осъзнае това. Добре охраняваната българската граница отби потока към другите държави. Това е инвестиция за сигурността на България.

Андрей Ковачев: „Трябва ни обща разузнавателна служба“

Андрей Ковачев Теодор

Кризата с бежанците има два аспекта. Единият, външнополитическият, е миграцията Тези хора идват от някъде. В момента 60 милиона са готови да тръгнат към Eвропа. Няма какво да ги мотивира да останат по родните си места. Ние тук нямаме капацитет да ги спрем като САЩ или други страни. Затова можем само да търсим политическо решение. Не може целият свят да е заложник на една фамилия Асад.
На последната среща по въпроса на миграцията 17 страни решиха да ги спрат.
Европейският съюз дава 20 милиарда евро за Африка, 7 млн. на Сирия и 3 млн. на Турция. Това са пари, които трябва да спрат мигрантите. По-евтино излиза тези хора да си останат по родните места. Досега Германия е изхарчила 17 милиарда за мигрантите, които са отишли при тях. До декември са били 1 милион. Всеки ден пристига по един влак в Дюселдорф и Берлин. Това не може да продължи вечно.
В момента е много лесно да се спекулира със страха на обикновените граждани. Виждаме го в Полша и Франция. Политиците от големите партии трябва да дадем ясен отговор на нашите граждани, че това има край, че имат план за излизане от тази криза. Те трябва да предложат мерки, за да не допуснем Европа да тръгне по старата история – национализъм, граници между държавите и всеки сам да се спасява поединично. Това води само до конфликти. Трябва ни обща база данни на хора, които използват и вътрешно авиационни полети в ЕС. В момента само 5 – 6 разузнавателни служби обменят информация, затова трябва да има обща разузнавателна служба, общо командване на нашия отбранителен капацитет. Ние имаме повече армия отколкото САЩ и Русия.
На Европа се пада 20% от световната търговия, а на САЩ – 9%. Ние сме икономически гигант, а в политическо и военно отношение сме плахи. В Европа живее 7% от световното население, а разпределя 50% от социални услуги. Това привлича хора от други континенти. По въпроса защо гърците не регистрират мигрантите на тяхна територия, а ги пращат към Македония отговорът е, че няма санкции за Гърция, защото на макро ниво гръцката държава не функционира. Няма кадастър, не се събират данъците. На микрониво гърците са добре, нямали са комунизъм, натрупали са богатство.
Набелязани са много мерки. Една от тях е тези хора да не стигат до турско-гръцкия бряг. Друга е борбата с трафикантите на хора, които спекулират със страданието на тези хора, които дават мило и драго да бъдат прехвърляни.

Ангел Джамбазки:  „ Европа е на безпътно дрейфуване, без ясна цел и посока“

Ангел Джамбазки

Нашата позиция се различава от тази на другите партии. Европа прави погрешен поход и нейните политици не са наясно, какво ще се случи от сега нататък. Канцлерът на Германия бе причината за новата голяма вълна, която засегна и братска Македония. Сега в Европа панически започнаха да търсят решение и измислиха квотния принцип. Не ми е известно да е почнало разпределение на емигранти. Тази грешна политика е и така нареченото споразумение с Турция. Това според нас е капитулация. Тези управляващи в Турция следват националните си интереси, изнудиха ЕК да получат пари, за да си свършат работата. Според международните договори Турция трябва да охранява границите си, а тя иска пари да не го прави. Искаме пълно затваряне на границите и експулсиране на всички, които нямат работа в ЕС. Смятаме, че е нужно преформулиране на европейската идея, защото в момента Европа е на безпътно дрейфуване, без ясна цел и посока. Механично превръщане на ЕС в една мощна държава, която няма да се случи, май за добро. Емигрантите са хора, които смятат, че имат права на европейски начин на живот, без да са го заслужили. Те имат друга култура и смятат да променят нашия начин на живот. Тук бежанците сядат на топло и ни дават съвети какво да се прави. Не им харесвала храната, не ядели свинско, кръстовете ги дразнели. Тяхната религия се използва за политическо настъпление. Според нас мултикултурната теорията е провалена, защото голяма част от емигрантите не се вписват в живота и нямат желание да си го променят. Западните политици не могат за кажат на глас, че Европа вече се е променила и в някои държави хората се пробуждат и избират партии, които защитават националните ценности и националния суверенитет. Това са Полша и Франция.
Гърция не спазва Шенгенското и Дъблинско споразумение и никой не й прави впечатление.

Илияна Йотова:  „Турция да подобри охраната си със Сирия, но тя не обещава това“ 

Илияна Йотова (2)

Сега отново се съживява идея за общ контрол на границите на ЕС. Тя е от 20 години, но сега нещата са доста по сериозни. Разглеждат се четири варианта, а Аврамополист – комисар по сигурност и миграция, ще предложи един от тях.
До средата на следващата година ще има промяна в Дъблинското споразумение, което не действа. То бе създадено в спокойни времена и основната клауза в него е мигрантите да остават страната, която ги е приела, но сега не работи. Предвидено е да се създадат 11 горещи точки в Италия и Гърция, от които има изградени 2. Европа има нужда от обща разузнавателна служба. От Интеропол се оплакали от ненавременната информация, която им се подавала. Социалистите гласували против събирането на резервационните данни на пътниците (PNR), защото не знаели, кой ще се възползва от тях.
Трябва да накараме Турция да подобри охраната си със Сирия. Имаше среща в Брюксел, но тя не обеща това. Вторите след сирийските емигранти в Европа са косоварите. Връщането им е проблем, почват дела, които се водят с години.
До 2 години в България ще дойдат и тези 2 000 човека, които имаме като квота в България. Квотният принцип действа безусловно, не могат да откажат, иначе се връщат там, от където са дошли. Този начин на разпределение не е нещо ново. В началото на миналия век 5 милиона българи приемат 500 000 бежанци.

 

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 18, 2015 15:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама