„Това лято сме като строителна площадка“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 12, 2023 07:50

„Това лято сме като строителна площадка“

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 07 – 13 юли 2023 г., брой 26/1050, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Господин Илчев, понастоящем в с. Устрем, на което сте кмет, вървят усилени строителни работи по някои улици. Какво ще разкажете за това?
В момента, това което се прави, е по ПМС 276 от м. ноември 2021 г., по което бяха отпуснати средства за реконструкции на улици в Тополовград, Устрем и Срем. За Устрем предложението ми беше за центъра на селото – ул. „Васил Левски“, където се намира църквата, пощата, детска площадка има до нея. Другият обект е частта от ул. „Демокрация“ от площада, където се намират търговските сгради до моста преди бившето предприятие „Първи май“ и подхода към градината със заведението „Ален мак“. Реконструкцията на тези обекти с тези отпуснати средства включва подмяна на тротоари, бордюри и уличната настилка. Настилката по ул. „Васил Левски“ и частта от „Демокрация“ ще бъде асфалтова, а за площада успяхме с г-жа Красимира Атанасова“ – началник отдел „Програми, проекти и устройство на територията“ /ППУТ/ в Общината, да издействаме тя да остане паваж, като там ще се прави пренареждане. Като казвам площада имам предвид пространството, както пред търговските обекти, така и това пред сградата на кметството – ние на практика имаме два площада. Цялата дейност по тези ремонти се извършва от фирмата „Ултра Билд ООД“ от гр. Ямбол с управител Стефан Стефанов, която е изпълнител и в Тополовград, и в Срем. Тук искам да добавя още, че благодарение на съдействието на кмета на община Казанлък – Галина Стоянова, която е моя съученичка от началното ни образование в село, успяхме да подменим водопроводната инсталация по тези две улици. Това в общи линии извършихме така да се каже по стопански начин – с техника на Общината, наша техника и труд и вече всичко е готово, тръбите са положени и домовете на хората са свързани с водопроводната мрежа.

Вижда се, че на пространството пред неосъществения „Дом на културата“ са струпани извадените плочки, павета бордюри. С тях какво ще правите?
Целият материал, който се извади от двете улици, за които говорехме по-горе – плочки, бордюри, павета, складираме точно на това място, за което казахте и Вие. Тях ще използваме, това което става разбира се, за ремонт на други улици, за гробищния парк и там където може да се използва. Складираме дори и баластрата, която вадим, защото и тя може да се използва. Що се отнася специално за плочките и бордюрите при нас има подадени вече десетина молби от жители на селото, които искат сами да си оправят тротоарите пред домовете. Забравих да спомена, че и на ул. „Кирил и Методий“, която е най-малката и къса улица в селото и минава зад сградата на кметството и излиза при църквата, направихме ремонт. На нея положиха нови тротоари и бордюри и пренаредиха паважа, стана добре и смятам, че майсторите ще се справят пак така и с настилката на двата площада.

Това, което разказахте и видяхме, е по ПМС на Министерския съвет. А какво ще правите по капиталовите работи на общината?
По капиталовите разходи по бюджета на общината има още четири улици за асфалтиране, мисля че обществената поръчка вече мина и по тях ще се работи малко по-късно. Улиците, които сме предвидили, са част от ул. „Иван Вазов“, „Пробуда“, „Цар Самуил“ и „Освобождение“. По тези улици няма да се ремонтират тротоарите, а ще се полага само асфалтова настилка. Има отделени средства и за с. Планиново, което както знаете е към кметство с. Устрем, за централната улица „Христо Ботев“, като частта от нея, която минава през центъра на селото, ще бъде изцяло преасфалтирана. Има отделени средства от бюджета на общината за завършване ремонта и преустройството на една стая в кметството, в която да се направи малък етнографски музей или по-скоро сбирка на местни носии, домашни уреди и други от предишния бит на селото. За нея има дарения и от спонсори. В заключение искам да кажа, че работим добре с Общината, разбираме се с Общинската администрация, много ни помага Красимира Атанасова – началник отдел в Общината, както и с ВиК – Хасково, с Галина Стоянова, за която вече стана дума. Без тяхната помощ и съдействие всичко това, за което говорихме, нямаше да се случи.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юли 12, 2023 07:50
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама