С какво се занимават децата и младежите на Тополовград?

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 11, 2023 17:30

С какво се занимават децата и младежите на Тополовград?

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 34/1058, година XX, 15-21 септември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Тази седмица в понеделник /11 септември/ ми се обадиха доста ядовито настроени жители на Тополовград и ми казаха следното: “Спите, за какво пишете, елате да видите какво чудо е в Градската градинка в центъра, какви боклуци, каква мръсотия, елате и снимайте и пишете!“ Бях доста далече от града и докато отида, жените, които чистят из града от Общината, вече бяха прибрали повечето боклуци, така че нямаше какво да снимам. „Ако бяхте дошли по-рано щяхте да видите пръснати из цялата градинка какви ли не боклуци – кенчета от бира и други напитки, опаковки, купища люспи от семки, хартии, счупени плочки и въобще каквото ви дойде на ума. Едва го събрахме и то по-едрите неща. Така е всяка сутрин, но тази беше нещо ужасно, изхвърлено от петък вечерта до тази сутрин.“
Тази градинка е любимо място за всички поколения тополовградчани – малки, млади и възрастни. През деня е пълна предимно с майки с малки деца и възрастни хора, които общо взето не са тези, които изхвърлят безразборно боклуци и замърсяват пространството ѝ. Купонът започва във вечерните и нощните часове, когато градинката става място за събирането на тийнейджъри – момчета и момичета, ученици от града. Именно след тях остава това, което чистачите намират на другия ден сутринта.
Пълни с енергия и желание за забавления, тези вече доста пораснали деца няма просто с какво да се занимават и какво да правят. Свободно време лятото бол, в къщи няма никаква работа, с която да ги ангажират родителите им, а тази енергия трябва да избива нанякъде – в щуротии и не особено добри по отношение на опазване на чистотата и обществения ред неща. Преди години, тогавашните млади хора на Тополовград, а и селата в общината бяха достатъчно ангажирани да помагат в домашната работа – при тютюна, гледане на домашните животни и т.н. Освен това бяха обхванати и в летни средношколски бригади, стремяха се да спортуват – момчетата с футбол и борба, момичетата с баскетбол и т.н. Тогава имаше и голям интерес към музикалните инструменти – китарата, например, и много млади хора станаха добри музиканти. Сегашните млади хора не се интересуват и занимават с тези неща. Разбира се, една малка част от тях участват в съставите на читалището, но и те заедно с другите търсят тръпката и тя най често избива в прояви, които не са никак добри.
Преди няколко години млади хора бяха помлели една българо-турска фотоизложба на открито, а в близките години бяха повредени чешми, шадравани, пейки из Градския парк и т.н. Все едни такива прояви в негативна обществена посока. Оставени на воля и без контрол, днешните млади така разбират живота, не приемат съвети и правят каквото и както им се харесва. Затова такова ще е положението по паркове и градинки и други обществени места. Някак си е прекъсната възпитателната връзка родители – деца – училище – общественост и обратно, а това става с много търпение, разбирателство и взаимно уважение. За което в днешните времена, в болното ни общество, никой няма достатъчно желание да се натоварва с тези неща, което изобщо не е добре и са нужни много усилия от всички страни за промяна в положителна посока.

Мнението е на автора и
не ангажира редакционната политика на „Сакарнюз“

Стоян Тонев
От Стоян Тонев октомври 11, 2023 17:30
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама