Радетел на хоровата песен

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 1, 2023 08:25

Радетел на хоровата песен

Акценти

  • Хор “Славей” 25 жени и 15 мъже с подбран репертоар, изпълнен по блестящ начин

Свързани публикации

Гледам Генчо Дончев, забързан с бодра стъпка като строеви офицер. След малко отново го срещам. Питам го къде е ходил, а той: “Бях при кмета, за да го уведомя, че градът ще бъде домакин на фестивала на международната хорова песен “Хармония”. Като му казах, той се усмихна – “Сигурно ще искате пари” – Не! Знам, чу бюджетът е разпределен. Само ще ви помоля за посрещането на гостите от Италия градът да се почисти и хигиенизира. Общината да осигури цветя за хоровете и делегацията на чужденците да бъде посрещната от кмета. “Разбрахме се. Кметът отново се усмихна и с охота пое задължението.

Хор “Славей” 25 жени и 15 мъже с подбран репертоар, изпълнен по блестящ начин. Диригентката – млада и възторжена – носи музикалния заряд на криле. И вдъхновен, Дончев продължава – “Тази година ще направим детски състав към съществуващия, за подготовка на млади изпълнители за попълнението му.

Хор “Славей” е с вековна история.  В последните години двадесет пъти е излизал в чужбина. Многократно е бил  в Полша, Сърбия, Гърция, Франция, Италия, Русия. Навсякъде българската хорова песен е посрещана с  разбиране и одобрение. Във Франция извикват на Бис нашите изпълнения, В Италия залата ехти от възгласите “Брависимо! Брависимо! Брависимо!” В Сърбия пък – ръкостисканията и поздравленията: “Хвала! Хвала! Хвала!” са предшествани от псувня /добронамерено, такъв им обичаят/ . Не знам дали тези хвалебствия са намерили отзвук в техния печат. Съжалявам, че не съм проследил вестниците им.

“Трябва да кажа, че никой не е спонсорирал изпълненията ни, всичко си е на наши разноски”.- говори Дончев “Хорът е с висока певческа култура, подбран репертоар и всяка  песен е с ефектен финал”.

Неказаната тайна на хористите е красотата и романтиката, която чувстват те при изпълнението. От тях научих нещо красиво – не с разума си, а със сърцето си.

Благодарение инициативността на Генчо Дончев, Харманли стана голяма сцена на международния хоров фестивал “Хармония”. С живот на творец, активен във всяко начинание, той винаги е забързан, ангажиран, делови. И сега бърза към читалището за поредния концерт, за да се качи на подиума до басите като редови хорист. И все така: строен, всеотдаен и разкошен като холивудски актьор от 30-те години на миналия век.

Сакарнюз
От Сакарнюз ноември 1, 2023 08:25
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама