В община Харманли средищните училища ще са 4

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2017 07:18

В община Харманли средищните  училища ще са 4

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, брой 32/63 11-17 август 2017

Свързани публикации

ОУ „Христо Ботев“, с. Българин, ОУ „Иван Вазов”, с. Славяново, ОУ „Иван Вазов“, Харманли, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методи” Иваново са средищните училища в община Харманли. Това решиха на последната си сесия местните съветници.
В Държавен вестник, брой 53 от 4 юли 2017г/ е публикувано постановление №128 на МС от 29 юни, за определяне критериите за включване в списъка на средищните училища и детски градини.
Исковете за средищните детски градини и училища се актуализират ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в МОН и трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата.
За да стане едно училище средищно, то трябва да има най-малко 10 пътуващи от други населени места ученици в задължителна училищна възраст.
Училищата трябва и допълнително да посочат какви са възможностите за осигуряване на цело-дневната организация на учебния ден, както и за осигуряване на обедното хранене на децата.
За да бъде обявена една детска градина за средищна, в нея трябва да се обучават най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място.
В критериите е посочено условието, че в селищата, откъдето са децата, не трябва да има градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование.
Също така, средищната градина трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Това условие се въвежда, тъй като в планинските райони често се случва по-краткият път да е без асфалтова настилка, а това е пряко свързано с безопасното пътуване на децата до съответната детска градина или училище.
На децата и учениците, които пътуват, ще бъде осигурен безплатен транспорт.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2017 07:18
Напиши коментар

2 коментара

  1. T август 14, 08:09

    Е как Оу, пък средни училища?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.