В община Харманли средищните училища ще са 4

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2017 07:18

В община Харманли средищните  училища ще са 4

ОУ „Христо Ботев“, с. Българин, ОУ „Иван Вазов”, с. Славяново, ОУ „Иван Вазов“, Харманли, и ОУ „Св. Св. Кирил и Методи” Иваново са средищните училища в община Харманли. Това решиха на последната си сесия местните съветници.
В Държавен вестник, брой 53 от 4 юли 2017г/ е публикувано постановление №128 на МС от 29 юни, за определяне критериите за включване в списъка на средищните училища и детски градини.
Исковете за средищните детски градини и училища се актуализират ежегодно по мотивирано предложение на кмета на общината след решение на общинския съвет. Предложенията се внасят до 10 септември в МОН и трябва да съдържат мотиви за необходимостта от включването им в списъка и данни за броя на децата.
За да стане едно училище средищно, то трябва да има най-малко 10 пътуващи от други населени места ученици в задължителна училищна възраст.
Училищата трябва и допълнително да посочат какви са възможностите за осигуряване на цело-дневната организация на учебния ден, както и за осигуряване на обедното хранене на децата.
За да бъде обявена една детска градина за средищна, в нея трябва да се обучават най-малко четири деца в задължителна предучилищна възраст от друго населено място.
В критериите е посочено условието, че в селищата, откъдето са децата, не трябва да има градина или училище, което да организира задължително предучилищно образование.
Също така, средищната градина трябва да е на най-малко разстояние от мястото, откъдето идват децата, измерено по асфалтов път. Това условие се въвежда, тъй като в планинските райони често се случва по-краткият път да е без асфалтова настилка, а това е пряко свързано с безопасното пътуване на децата до съответната детска градина или училище.
На децата и учениците, които пътуват, ще бъде осигурен безплатен транспорт.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 14, 2017 07:18
Напиши коментар

2 Коментара

  1. T август 14, 08:09

    Е как Оу, пък средни училища?

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама