Екипи издирват деца, за да ги образоват

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2017 11:09

Екипи издирват деца, за да ги образоват

Екипи от учители, общинари, социални работници, полицаи и образователни експерти ще издирват деца, които по различни причини отпадат от образователната система. Към изброените специалисти ще се включват още и медиатори, кметове на населени места, социални работници и представители на други служби, имащи отношение към конкретния проблем. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното предучилищно и училищно образование, родени между 2001 – 2012 г., да се обучават от учители. За област Хасково т.нар. „екипите за обхват“ са 44 и ще трябва да реализират амбициозната идея на образователното министерство всяко дете да бъде привлечено в учебно заведение.
Всяка община е разделена на райони, а във всеки от него ще работи по един екип. Най-много такива групи са сформирани в община Хасково – 13. В Димитровград екипите са 8, в Харманли – 3, в Тополовград и Стамболово – по 4, в Ивайловград- 5, в община Свиленград – 3, в Любимец – 2, а в Минерални бани и Симеоновград ще работи по 1екип.

Работните групи ще се фокусират още и върху преждевременно отпадналите от образователната система, както и ще работят с тези, които са в риск това да се случи. С тях ще се провеждат допълнителни часове по различните предмети, както и с тези, които не владеят добре български език.
Ще бъдат създадени правила за обмен на информация между поддържаните бази данни на ГРАО, системите АДМИН в училищата, а също така и тези на Агенцията за социално подпомагане и МВР. Ще се иска справка и от Гранична полиция за деца, заминали в чужбина и отпаднали от нашата образователна система.
Първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември.
Сформирането на екипите за обхват е в изпълнение на решението на МС от месец юли, тази година, за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.
По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки 7-ми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, както и проблеми, свързани с образователната система.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2017 11:09
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Dinka Zhekova август 12, 04:32

    Те, циганите, ако искат децата им да учат, няма да чакат някой да ги издирва!
    Кауза,обречена на провал….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама