Екипи издирват деца, за да ги образоват

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2017 11:09

Екипи издирват деца, за да ги образоват

Екипи от учители, общинари, социални работници, полицаи и образователни експерти ще издирват деца, които по различни причини отпадат от образователната система. Към изброените специалисти ще се включват още и медиатори, кметове на населени места, социални работници и представители на други служби, имащи отношение към конкретния проблем. Целта е всички деца, които са в обхвата на задължителното предучилищно и училищно образование, родени между 2001 – 2012 г., да се обучават от учители. За област Хасково т.нар. „екипите за обхват“ са 44 и ще трябва да реализират амбициозната идея на образователното министерство всяко дете да бъде привлечено в учебно заведение.
Всяка община е разделена на райони, а във всеки от него ще работи по един екип. Най-много такива групи са сформирани в община Хасково – 13. В Димитровград екипите са 8, в Харманли – 3, в Тополовград и Стамболово – по 4, в Ивайловград- 5, в община Свиленград – 3, в Любимец – 2, а в Минерални бани и Симеоновград ще работи по 1екип.

Работните групи ще се фокусират още и върху преждевременно отпадналите от образователната система, както и ще работят с тези, които са в риск това да се случи. С тях ще се провеждат допълнителни часове по различните предмети, както и с тези, които не владеят добре български език.
Ще бъдат създадени правила за обмен на информация между поддържаните бази данни на ГРАО, системите АДМИН в училищата, а също така и тези на Агенцията за социално подпомагане и МВР. Ще се иска справка и от Гранична полиция за деца, заминали в чужбина и отпаднали от нашата образователна система.
Първите проверки на екипите за обхват ще започнат през септември.
Сформирането на екипите за обхват е в изпълнение на решението на МС от месец юли, тази година, за създаване на Механизъм за съвместна работа на институциите по обхващане и задържане в образователната система на деца и ученици в задължителна предучилищна и училищна възраст.
По данни на Националния статистически институт през учебната 2015/2016 година 21 170 ученици са напуснали образователната система, което означава, че всеки 7-ми ученик между 15 и 18 години не е в училище. Основните причини са свързани със социално-икономически фактори, институционални проблеми, миграция, фактори на местоживеенето и жилищната среда, етнокултурни фактори, както и проблеми, свързани с образователната система.

снимка: Интернет

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 11, 2017 11:09
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Dinka Zhekova август 12, 04:32

    Те, циганите, ако искат децата им да учат, няма да чакат някой да ги издирва!
    Кауза,обречена на провал….

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.