Киркова не дава пари за измервателна станция на въздуха, имало ученическа

Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2024 13:38

Киркова не дава пари за измервателна станция на въздуха, имало ученическа

Акценти

  • Последният път когато е правено замерването на въздуха в Харманли е било миналата година на Гробищния парк

Свързани публикации

Кметът Мария Киркова и съветниците от ГЕРБ не разрешиха общината да отдели средства, за да закупи станции за измерване качеството на въздуха в Харманли. Отказът си аргументира, като каза, че преди две години ученици са монтирали такава в сградата на общината и друга в Гимназията.

Даже размаха разпечатка, от която ставало ясно, че всичко било в рамките на нормите. Тя каза, че всеки може да влезе в сайта и да види.

В сайта на община Харманли не може да се открие подобна информация.

От ГЕРБ бяха много „изненадани“ и искаха повече информация за станцията, която ще се купи, макар че на заседанията на комисиите им бе представена оферта и техническите данни.

Динко Тървалиев не мислел, че ще има някаква разлика от данните на съществуваща станция и новата. След като чул от Киркова за данните, било безсмислено да се купува друга.

Заместник председателят – Любомир Андреев ги подкрепи, като каза, че на автоспирката имало такава и в момента показвала, че няма превишение на нормите.

Да се осъществи придобивката гласуваха останалите трима от БСП, „Възраждане“ и Стоян Желев от ПП и ДБ, който бе внесъл докладната, но гласовете им са твърде малко.
Според еколога на общината последният път, когато е правено замерването на въздуха в Харманли, е било миналата година на Гробищния парк.
Измервателните станции, за които говори кметът Киркова, бяха поставени през 2019 години. Едната – в СУ „Неофит Рилски“, другата на покрива на ОбА-Харманли. Учениците бяха поели гаранция да ги поддържат една година.
От тогава досега никъде в публичното пространство не са публикуване данни от монтираните уреди.

Какво прикриват Киркова и мнозинството от ГЕРБ

Всяка безветрена сутрин над града се извива пелена от дим, идващ главно от оранжерии и от маслобойна. В допълнение на това дим се извиваше и от комина на предприятие в центъра на града. По това време има и голямо движение на автомобили, което засилва неприятната картина и със сигурност разваля настроението на онези, които си пият кафето по това време.
През студените дни горят печки на дърва, на въглища, а в ромските махали се горят и пластмаси.
Въпреки протестите на харманлийци (главно във Фейсбук) никоя отговорна институция не е констатирала замърсяване.
Единственият начин това да стане е да има професионална измервателна станция, от чиито данни да се правят заключения.
Местните управляващи не желаят това да стане и принуждават избирателите си, които им дадоха голям вот доверие, да дишат изпусканото от комините.


Иван Атанасов
От Иван Атанасов февруари 16, 2024 13:38
Напиши коментар

3 Коментара

  1. Красимир февруари 17, 14:47

    Тоя Стоянчо вместо да се петляви и да реве за жълти стотинки, ако наистина е толкоз голям „пейтриът“ колкот се пише и наистина му пука за здравето на Харманлийки да вземе да накара Асенчу и Кокорчу да му отпуснат едни 500 кинта за една такава станцийка.

    Отговори на този коментар
  2. Бали февруари 16, 16:43

    Не ги срам !!! Крадат от пътища от площади а нe дават пари за чист въздух

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама