Община забавя връщането на милиони, с които плати обезщетения на бисерчани

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 27, 2019 13:06

Община забавя връщането на  милиони, с които плати обезщетения  на бисерчани

С още една година се удължи срокът за връщане на заема, който община Харманли взе за изплащане на обезщетение на пострадалите от наводнението в с. Бисер.
Това решение прие Общинският съвет на последната си сесия. Тя се състоя в сряда, 27 ноември, а докладната се прие с 22 „за“, 7 – „против“, 1 – “въздържал се“. Размерът на заема от правителството е 2 300 000 лв., а срокът на погасяване е 10 декември 2020г. Toй бе отпуснат на община Харманли през 2018 г.
Кметът на Мария Киркова се обърна към местните парламентаристи с думите: „Призовавам всеки един съветник в интерес на общината, ако има идея как да се справим с този проблем, да а каже! Бих приела всичко, което касае гражданите на общината, за да не бъдат товарени нито със стотинка дълг“, каза госпожа Киркова.
Исковете са 33 и са на сума над 4 млн. лв., като лихвата вече надвишава главницата.
Председателят Иван Димитров изказа недоумение защо колегите от БСП гласуват против. Той каза: „Първите дела започнаха през 2015 година, когато кмет на общината бе господин Лисков. Той и неговият управляващ екип писаха отговорите на исковите молби, те представиха доказателствата пред съда, те направиха възраженията пред съдебните инстанции. Защо не трябва да платим? Те наеха адвоката, който се явяваше по тези дела. Една част от тях са били и свидетели тогава.“ По-нататък той цитира част от осъдителното съдебно решение: „Съдът стига до извода, че „бездействието на служителите на Общината е противоправно, като противоречи на задълженията за действия, които законът вменява на собственика на язовира… (Община Харманли, бел. ред). Бездействието на служителите е продължило и след фактическото настъпване на наводнението, което е било непредотвратимо след скъсване на язовирната стена.“
Съдът се базира на показанията на заместник-кмета Гено Генев и констатира, че „служителите на Общината единствено са регистрирали и наблюдавали настъпващото бедствие. Предприетите им мерки са били неадекватни…“
Общинският съветник Минка Стоянова от „БСП за България“ каза, че от тяхната група ще внесат предложения, свързани с опрощаване на тези милиони.
Градоначалникът отвърна с това, че е пробвала всички варианти, но до момента няма законов вариант, чрез който държавата да опрости задължения на една община с решение на съда.
„Ние вече сме осъдени. Ако евентуално се промени законът – може, и не си мислете, че не съм действала в тази посока и не съм водила разговори“, допълни Киркова.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов ноември 27, 2019 13:06
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама