Инициативния комитет спасява харманлийската болница

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2010 10:17

Инициативния комитет спасява харманлийската болница

Акценти

  • Вестник „НОВИНИ“ # 30/288 от 30 юли до 5 август 2010 г.

Свързани публикации

Инициативния комитет (ИК), който е създаден в защита на харманлийската болница намери още поддръжници. Към него са присъединиха още клуб „Възрожденец”, бизнес клуб “Харманли”, Ротари клуб , “Уинър Уил клуб”, църковните настоятелства на трите православни храма, сдружение „Славей 1897”, Тракийско дружество, Сдружение на слепите, Демократичен съюз на жените и Съюза на инвалидите.

“За АГО не могат да ни пипнат, а за хирургично отделение още е лабилен въпроса”, каза на днешната среща д-р Д. Генев, управител на “МБАЛ – Харманли” ЕООД. Това той съобщи пред Инициативния комитет (ИК), чиято цел е недопускане закриване на АГО и хирургично в болницата. Във вторник тя се събра на втора среща.

Той, като управител е убеден, че след икономиите и преструктурираното в ръководеното от него здравно заведение, при тези делегирани бюджети, които са 80% от миналогодишните могат да изкарат годината.

Той съобщи, че за харманлийската болница са достатъчни 87 легла, които ще бъдат заети около 90%, което оптимално за тях. Повече легла, водели до повече разходи.

Пред събралите се д-р Генев съобщи, че от Здравната каса имат забавени плащания за 280 хиляди, а болницата дължи 250 хиляди.

Според управителя имало сериозно разминаване на информацията, тръгваща от долу и стигаща до най-високо ниво и това е причината за някои неадекватни решения от София. Според него министър Анна Мария Борисова е един достоен лекар. “Тя прави това, което на нас не ни се иска” призна той и каза, че е останал с впечатлението, че тя искрено желае да промени нещата към по-добро.

Въпреки положителните новини ИК прие декларация в защита на тези отделения. Отец Атансий обеща тя да бъде занесена лично на бюрото на премиера чрез “тиха дипломация”.

В ИК вече се включиха и ДСЖ, Тракийското дружество, Ротари клуб, “Инер виил клуб”, бизнес клуб “Харманли” Съюза да слепоглухите, църковните настоятелства на двете църкви, “Славей 1897”.

В обръщението до харманлийци,прочетено от инж. Г. Миланов се казва ,че “задкулисно се копае гроба на болница със 127 годишна история. Няма да се разчита на харманлийци, седнали по кафенетата, които непрекъснато се оплакват, критикуват и философстват.

Няма да се разчита и не тези, които в различни сайтове, за хубаво или за лошо непрекъснато плюят града”.

Той определи и планът им за действие: “Първо – масова разгласа из града – Направили сме 150 листовки, които ще разпръснем из хората. След това почваме разгласа из областта и страната. Следващата точка е привличане за каузата НПО и сдружения. Трето – приемане на писмо декларация до премиера, министъра на здравеопазването.

Ако видим, че тези т.н. елегантни средства не вършат работа – митинг с цялото население и пето затваряне на път Е80.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 31, 2010 10:17
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама