200 л дъжд удави Димитровградско

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2014 09:07

200 л дъжд удави Димитровградско

Община Димитровград започна да описва щетите от наводнението, връхлетяло региона в събота. Кметът Иво Димов съобщи, че е създадена комисия от специалисти, които да опишат щетите, за да може да се иска спешна помощ от държавата. Заради извънредната ситуация пък заседаваше и кризисният щаб. Между 110 и 140 л на кв. м е количеството на падналите дъждове в община Димитровград. Пороите станаха причина за скъсана язовирна стена, затворени пътища, десетки къщи останаха под вода.
Малко след като стената на язовира край село Странско се скъса, имаше опасност за жителите. Спасителните екипи оказваха помощ на възрастните и трудно подвижни хора. Близо 20 къщи, разположени в ниската част на селото, бяха залети, хората бяха евакуирани. Въпреки тежката ситуация нямаше опасност от срутването им.
Край село Злато поле пък река Мартинка излезе от коритото си. Няколко часа това бе най-критичната точка в общината. Непроходим бе пътят след село Брод към Злато поле, Долно Белево, Райново и Симеоновград. Там се събират водите от прелялата река Мартинка и тези от републиканския път за Стара Загора, който също е затворен след село Радиево. За хората бе осигурена храна, вода и одеяла.
В събота е било предотвратено наводнението на 300 къщи в димитровградското село Брод. Там е била пробита дигата на река Мартинка между Брод и Злато поле. Изключително напрегната бе ситуацията и в димитровградския квартал Черноконево. Там освен домовете на голяма част от хората бе наводнен и новооткритият Център за настаняване на деца от семеен тип. Сложната обстановка стана причина да се евакуират хората от ниските части на кварталите „Изток“ и „Марийно“. 59-годишна жена, чийто роднини са в чужбина, се бе качила на втория етаж на жилището си и чакаше наводнението да премине. Цвета Мирчева изрази надежда, че очаква помощ от съседите си. Пред преливане бе и язовирът на с. Бряст.
На пресконференция в късния следобед бе обявено, че няма пострадали в общината от природната стихия. Вчера след обед се скъса дига на река “Марица” край село Райново. Залети са огромни площи земеделска земя. От ЕВН са изразили опасения, че преливащата вода ще събори електрическите стълбове и затова са взети мерки токът да бъде спрян. Взривяването на дигата е с разрешение на съоветните служби.

Главният комисар Николай Николов, директор на „Национална служба пожарна безопасност и защита на населението“, заяви вчера, че продължава да е тежко положението с хората, които бяха евакуирани и настанени в кризисни центрове – липсват храна, вода, стоки от първа необходимост, лекарства. Според него критичните участъци и язовирите се наблюдават и към момента няма водоеми, които да създадат опасност за живота на хората. Нови евакуации не се очакват. Той увери, че се наблюдава река Марица, но имало значителен резерв до критичната точка. Николов потвърди, че нивото на реката се е повишило тази нощ.

Симеоновград, Харманли и  Свиленград бедстват

Проливният дъжд за няколко часа наводни цялата централна част на Харманли. Към 10 часа в събота цялото пространство около магазин Лидл бе под вода. Бензиностанцията „Тим Ойл“, Снек бар „Турист“ и гумаджийницата изглеждат като острови. Сред водата стърчаха няколко залети от водата коли.
Живеещите в кв. „Тракия“ предвидливо си преместиха МПС-тата на по-високи места, защото при предишното наводнение те бяха залети.
Най-много засегнати домакинства имаше в източната част на Харманли, около тополовградския разклон. На това място се изля всичката вода, изпусната от язовир “Малкоча”. Хората сами с помпи се опитваха да пресушат мазетата, а работници от „Чистота“ търсиха шахтите да ги отпушат.
Полицаи спряха движението по главен път Е80 за 4 часа.
В с. Бисер евакуираха живеещите на по-ниските места. На много места в Харманли нямаше ток.
В града бе сформиран Кризисен щаб, с ръководител зам.-кметът Гено Генев, който следеше за обстановката в общината. Към 11 часа от там обявиха бедствено положение.
След 15 часа дъждът започна да намалява и около 16 спря. Водата започна да се отича. По това време имаше ВиК авария на хранителен водопровод, която бе причина да няма питейна вода на много места в Харманли.
Още на другия ден от сутринта започнаха работите по възстановяване щетите от обилните валежи. В Града на Белоногата сериозно засегнати са най-малко 50 къщи и десетина търговски обекта. Най-големи са щетите в магазин ЛИДЛ, в който имаше 60 сантиметра вода. Целият му паркинг отпред е с кал и други наноси.
Служители на общинското предприятие за поддръжка започнаха да запълват отворилите се големи дупки на някои от улиците. В Харманли има поне 6 такива места.
Няколко сантиметра не достигнаха на водата да залее фирма „Славей Г“, където има машини за милиони лева. Работниците успяха да укрепят възловите места и не допуснаха водата да ги залее.
На другото възлово място – шивашката фабрика „Димана“, също успяха навреме да вземат мерки и да не допуснат водата да наводни оборудването. И двете фирми пострадаха най-много при миналото наводнение от февруари 2012 година.
Собствениците на търговски обекти в тази част на Харманли също от рано сутрин чистят сами и се приготвят да възстановят бизнеса си.
В отводняването на града се включи и общината. С нейна техника се изпомпваше водата от много къщи, детската градина и Културния център.

В Симеоновградско бяха засегнати няколко села

В събота на обяд от Кризисния щаб обявиха бедствено положение заради покачващото се ниво на реките Марица и Сазлийка. До тогава в селата Дряново и Калугерово има наводнени къщи, а в Троян – дворове. Там река Луда Яна започна да вдига нивото си. Същото ставаше и друга река – Сазлийка. Когато тя заля моста до Симеоновград, около 18 часа бе затворен пътя от Симеоновград за селата Свирково, Дряново, Тянево и Троян.
Кметът на общината Пейчо Стайков бе в непрекъсната връзка с колегите си от Опан и Гълъбово, където положението също бе опасно и от където идваха водите на реките. .
В неделя, заради отнесен чакъл от жп линията Гълъбово – Симеоновград, движението по нея е спряно около обяд. На мястото до спирката на село Пясъчево дойдоха строители, които през деня възстановиха целостта на железопътния път.
Заради ремонта на железния път от Димитровград за Симеоновград тази линия в момента се използва за транспортиране на товари от Европа за Азия.

В неделя следобед по нареждане на кмета Пейчо Стайков започнаха работа две комисии за опис на щетите в общината. Едната е за инфраструктурата, а другата за пораженията на личните стопанства и домове.
Същия ден следобед две пожарни започнаха да изпомпват вода от дворовете в село Калугерово. Остава опасността от преливането на язовира край свиленградското село Лозен. Там допълнително беше укрепена язовирната стена.

„Гебран“ отново бе залят

Поройният дъжд в Свиленград наводни доста улици от града, дворове на къщи и мазета. Най-много вода както обикновено имаше в квартал „Гебран“, улиците „Граничар“, „Крайречна“ и „Христо Ботев“. Всички те са с подменена канализация. Очевидци се оплакват, че нямало кой да пусне помпената станция, според други – тя не работела.
Друг проблем според живущи на улиците е, че някои умишлено запушват шахтите с гуми и дори със строителна пяна заради миризмата.
Социалните мрежи също „гръмнаха“ от снимков материал и клипове. Доста от хората в по-ниската част на града се оплакват, че даже и от сифона на банята им излизала вода.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов септември 8, 2014 09:07
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама