Вече 7 дни Харманли пие вода с уран

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 27, 2023 11:48

Вече 7 дни Харманли пие вода с уран

Акценти

  • Наличието му е установено на 20 октомври, но днес бе съобщено във Фейсбук страницата на общината

Свързани публикации

В град Харманли и селата Надежден и Остър камък питейната вода е с повишено съдържание на уран, и не става за пиене и готвене.

Това става ясно от съобщение на РЗИ – Хасково, което бе публикувано вчера на страницата им. То се базира на Протокол от 20-ти октомври, който е пратен във „ВиК“ ЕООД.

В него записано, че „са установени отклонения в качеството на водата за питейно-битови цели по показател „Уран”– 30.9±2,7 µg/l (при определена максимално допустима стойност 30 µg/l),  с което питейната вода не съответства на изискванията на Наредба №9 за качеството на водата, предназначена за питейно-битови цели.

От РЗИ едва вчера са издали предписание за „Ограничение употребата на водата от населението на гр. Харманли, с. Надежден и с. Остър камък, общ. Харманли, обл. Хасково, доставяна от ЗВ «Харманли – 2» за питейни нужди и приготвяне на храна, до отстраняване на несъответствията по химически показател „Уран” и възстановяване качеството на водата за питейно-битови цели.“

Другата мярка, която трябва да се направи е от днес 27 октомври, водоснабдителното дружество да организира осигуряването и доставянето на вода за питейни нужди на населението на гр. Харманли, с. Надежден и с. Остър камък, общ. Харманли, обл. Хасково, с цистерни (водоноски).

От РЗИ задължават кметовете на Община Харманли, на с. Надежден и на с. Остър камък, незабавно да уведомят населението по подходящ начин, като информацията да достигне до всеки един жител.

Тревожното съобщение идва в момент, когато много от кладенците в града са пресъхнали заради сушата.

Високо съдържание на уран бе открито в харманлйската вода през 2018 г.

Сакарнюз
От Сакарнюз октомври 27, 2023 11:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама