Ново пет, и във водата на Харманли има уран!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 17, 2018 10:02

Ново пет, и във водата на Харманли има уран!

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #33/113 17 август – 5 септември 2018

Свързани публикации

Високо съдържание на естествен уран в питейна вода откриха лабораторни анализи. Те бяха оповестени от ВиК Хасково в сряда, 15 август. В съобщението се казва, че след анализи на проби вода от зони на водоснабдяване, извършени в ИЛ „ЕКОЛАБ” към „ДИАЛ” – София, е станало ясно, че на няколко места съдържанието на радиоактивния елемент в микрограма на литър е високо. Според протоколи на ВиК от 27 юли в зоната на водоснабдяване „Харманли – 2“ съдържанието на уран е 0.043mg/l, а общата алфа активност – 0.572 Bq/l.
Във водата в Динево уранът е 0.105 mg/l, в Малки Воден- 0.022 mg/l, в Бориславци – 0.039 mg/l, в гр. Харманли, с. Бисер, с. Надежден и с. Остър камък – 0.043mg/l, при допустима норма – 0,03 mg/l.
Представители на РЗИ задължиха кмета на Харманли Мария Киркова да уведоми населението, че водата в града е със завишено съдържание на естествен уран. ВиК трябва да отговаря за ограничаване ползването на вода за пиене и приготвяне на храна, като достави водоноски. Областният управител трябва да уведоми БД ИБР – Пловдив, за да предприе незабавни мерки по компетентност.
Още в сряда в работещите детски градини и в други социални заведения бяха доставени нужните количества вода. Вече е спряно взимането на вода от единия кладенец.
През пролетта инспектори от РЗИ минаха по всички училища в Харманли и направиха предписание на директорите да възстановят или изградят нови чешми в дворовете и в сградите, защото, както обясняват инспекторите, за разлика от Хасково, водата в града била с добри показатели. Мотивът им бе, че не било уместно децата да пият вода от чешмите в тоалетните и затова трябва да има фонтанки в училищата. Срокът за изпълнение е до месец септември 2018 година, когато ще минат да проверят дали е изпълнено предписанието. За да го изпълнят в срок, училищата отделиха пари от бюджетите си.

Само след 3 месеца водата в този край стана изключително опасна. Специалисти, работили в уранодобива, са на мнение, че завишеното съдържание на уран е вследствие продължителните валежи, които са вдигнали статичното водно ниво на подпочвени води. Това кара в определени моменти уранът да започне да се окислява. Според тях тези данни не са опасни за консумация на вода от хората.

Обръщат внимание, че според един протокол от изследването на водата в Маджарово, естественият уран е 0.039 mg/l, което е в рамките на изчислителната грешка.
Според тях завишено съдържание е едно, а аномално е друго. Аномално е, когато има завишение 3 пъти над нормата, тоест 0.09 mg/l. Такова досега, според данните, не е регистрирано. За тях тези цифри са изненадващи и те са на мнение, че се очаква някаква нова изненада като резултат от тази пушилка.
Преди време подобна ситуация имаше в областния Хасково и през май 2017 година бяха отпуснати 2 милиона лева за нови кладенци за питейна вода за областния град.
Първите проби в областния град показали три пъти уран над нормата и алфа активност 13 пъти над допустимото. След това

Хасковската районна прокуратура се самосезира по публикации в медиите за наличието на уран в питейната вода.
Забраната за ползване на вода от чешмите за консумация в някои квартали все още е в сила, но не се спазва от всички.
През това време общината харчи десетки хиляди лева за бутилирана вода, с която снабдява социалните и детските заведения.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов август 17, 2018 10:02
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама