Без търг дадоха общинска земя на частна фирма да изгражда фотоволтаици край Поляново

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 13, 2021 08:37

Без търг дадоха  общинска земя на частна фирма да  изгражда фотоволтаици край Поляново

Акценти

  • Регионален вестник, # 35/967 година XVIII, 1 - 7 октомври 2021 г. Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Общинският съвет на Харманли даде разрешение „Комерс Инвест“ ЕООД да реализира инвестиционно намерение за изграждане на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 МВт до с. Поляново. Мнозинството се съгласи да даде възмездно право на строеж и право на ползване върху земята без търг или конкурс на 1 822 078 кв.м в землището на селото, които на картата са отбелязани като пасища.
От опозицията имаше възражения, главно за непрозрачния начин, по който им се предлага да гласуват.
Още при приемане на дневния ред на сесията в сряда – 29 септември, Минка Стоянова предложи да отпадне точката за даване на това разрешение за следващия път и тогава да дойде представител на фирмата, за да даде подробности.
Това не се прие, а при разглеждане на докладната кметът Мария Киркова заяви, че написаното в нея е предостатъчно.
Михаил Лисков попита как така ще се поставят фотоволтаици на пасища и законът разрешава ли това.
Отговори Васил Камберов от “Общинска собственост”, че няма да има промяна в предназначението на земята, макар че в т. 3 от докладната това е записано точно обратното.
Кметът Мария Киркова уточни, че въпросът е обсъждан с кметския наместник на Поляново. Обясни, че инвестицията няма да наруши нужната площ за пасища, необходими за животните в селото. Каза, че това са пустеещи земи.
Минка Стоянова попита: „Какво Ви притеснява да оттеглите за един месец докладната, няма писмен документ, а хората не знаят за какво става въпрос. Ако сте убедили съветниците на ГЕРБ, нека да убедят и нас. Какво ще стане, ако дойде представител да ни даде подробности за тази голяма инвестиция. Какво Ви пречи да отложите докладната, защо играете на инат?“
Кметът Киркова обясни, че от фирмата са дали обосновано предположение, не е тайно и „не играели на инат”. „Не ощетява правото на хората или замърсява природата. Вие търсите някакво задкулисие, няма такова!“, уточни тя.
Според Минка Стоянова с това си държание управляващите сами спирали големия инвеститор, затова не е дошъл на тази сесия при тях.
След приемането на точката Киркова благодари за гласуването на тази огромна инвестиция, която ще се състои на територията на община Харманли
Съветникът Николай Георгиев заяви, че в докладната няма описано колко броя работни места ще бъдат разкрити и какви ще бъдат ползите за общината. „Трябва да има реално обществено обсъждане, затова ще я атакувам по законен ред.“

Какво иска фирмата:
„Комерс Инвест“ ЕООД, има инвестиционно намерение за изграждане на два етапа на фотоволтаична електроцентрала с мощност до 200 МВт. Това ще е върху пасища край село Поляново в местността Герен дере с площ 1 769 403 кв.м и в местността Дълбокото дере с площ 52 675 кв.м.
Иска се от Общината да даде и предварително съгласие за изработване на изменение на подробен устройствен план (ПУП) и застрояване за инженеро-техническа инфраструктура, (ПРЗ) за поземлени имоти. Искат да има промяна в предназначението на публичните общински имоти, представляващи „пасища“ на „имот за изграждане на обект на техническата инфраструктура. Това да стане без търг или конкурс.
Предварителното съгласие важи за срок до 5 години, считано от датата на влизане в сила на настоящото решение.
Според инвестиционното намерение строежът ще е до 2027 година, а експлоатационният срок на съоръжението ще бъде 35 години, което означава, че Общината ще трябва да им предостави тези имоти за този период.
Стойността на инвестицията е над 190 млн. лева. Община Харманли ще спечели от таксата „право на строеж“ и при реализиране на правото на строежи и право на ползване.

В Търговския регистър е записано, че „Комерс инвест“ ООД е от Хасково, с капитал от 5000 лева, внесени през 2009 година. Съдружници тогава са били Стоян Бисеров Асенов, Бончо Добрев Колев, Делчо Нейков Делчев и Павлина Златкова Петкова с по 1250 лв.
През 2017 година всички те прехвърлят дяловете си на Делчо Николаев Пехливанов.
Името на това лице фигурира и в две други дружества „Грийн Профит“ и „Хелиос вижън“, които имат инвестиционни намерения за фотоволтаици в общините Симеоновград и Ивайловград. Там също искат общински земи.

Подобни решения за изграждане на фотоволтаици същото лице е поискало от Община Ивайловград и Симеоновград.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 13, 2021 08:37
Напиши коментар

2 Коментара

  1. поляновец октомври 24, 18:35

    Това си е корупционна сделка зад която стои мастит депутат от ГЕРб. Той подкупва съветници и кметове те му дават земи без търг и конкурс…. Защо не го пишете това ….? “ И колко ще получат кметовете под масата от това… Пишете де….
    А за фотоволтаиците в съседно село нещо да кажете….

    Отговори на този коментар
  2. Антон Петев октомври 23, 23:53

    А тези на снимките защо не са белене, (нямам предвид атомната централа )

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама