Фирма с многогодишни загуби обещава стотици милиони инвестиции

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2023 20:31

Фирма с многогодишни загуби обещава стотици милиони инвестиции

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 23 – 29 юни 2023 г., брой 24/1048, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Фирма, която е на загуби от много години, обещава инвестиции за стотици милиони в няколко общини. Последният пример за това е искането до община Симеоновград за безсрочно право на строеж в Симеоновград, за което ще плати повече от 2 млн. лв. Това става ясно от докладна, внесена от кмета Милена Рангелова, за гласуване на заседание на ОбС – Симеоновград на 23 юни, петък.

В нея е записано, че искането е от „Грийн профит“ ЕООД, който ще поставя фотоволтаици на територията на бившото стрелбище в местността Лагера.

На заседанието Илия Пашов попита кмета знае ли за финансовото състояние на фирмата, която ще получи право на строеж. Намеси се Иван Илчев, съветник от ГЕРБ, който каза, че това няма значение, имало фирми които били регистрирани с уставен капитал от 2 лева.
Тази територия бе дадена щедро на дружеството от община Симеоновград през 2019 г.

Тази територия бе дадена щедро на дружеството от община Симеоновград през 2019 г. Тогава мнозинството съветници дадоха разрешение за започване на процедура за учредяване на възмездно право на строеж за срок от 50 години върху поземлен имот в местността Лагера с площ 774 691 кв.м. Тогава кметът Милена Рангелова каза, че рядко се случва някой в общината да прояви интерес за инвестиции, а тези са за 100 милиона лева.

С последното си решение от месец май 2023 г. това разрешение се дава безсрочно.
В последната докладна е записано „да се учреди без търг или конкурс в полза на „Грийн Профит“ ЕООД, безсрочно, възмездно право на строеж върху имота. За това дружеството ще плати 2 045 300 лева.
Това не е единствената услуга, която местната управа прави на тази фирма. С докладна, гласувана на миналата сесия на ОбС мнозинството даде разрешение за преобразуване на общински път в два имота. Като причина се изтъква, че 4 460 кв.м от него е престанала да има предназначението си. Ето защо ще бъде изменена кадастралната карта, като от посочения имот бъдат обособени два самостоятелни. Единият с идентификатор №47278.609.1344 с площ 4460 кв.м и друг, под №47278.609.1345 с площ от 4,218 кв.м.
„Грийн профит“ вече има оценка от РИОСВ – Хасково за строеж на фотоволтаици в Лагера, където е записано, че то няма да навреди на околната среда.
В инвестиционно намерение е записано, че фотоволтаичната електроцентрала (ФтЕЦ“) с индикативна инсталирана мощност до 70 MW на площ 765 394 кв.м.

Дружеството обещава и на други общини да инвестира стотици милиони.

„Грийн профит“ ЕООД се управлява от Делчо Пехливанов и то се ползва с протекциите на общини, където ГЕРБ управлява. Същата фирма, пак без търг и конкурс, ще има на разположение 1800 декара край с. Поляново, Харманлийско, за поне 35 години за изграждане на фотоволтаици. Макар и с отпор от опозицията мнозинството в харманлийския ОбС направи тази щедра услуга на фирмата „Комерс Инвест“ ЕООД , която в последствие бе заличена, а придобивките отидоха в друга – „Грийн профит“.
В Харманли опозицията обвини управляващите, че правят съмнителни сделки, поискаха някой от фирмата да се яви пред съветниците, но от инвеститора, обещаващ инвестиции от стотици милиони, не се появи никой. Кметът Киркова обясни, че от фирмата са дали обосновано предположение, което не е тайна. „Вие търсите някакво задкулисие, няма такова!“, уточни тя и заяви, че инвестициите ще са за милиони.
В Харманли в бързината на тази фирма бяха дадени и земи, по чл. 19 от Закона за собствеността и ползването на земеделските земи (ЗСПЗЗ). Това са непотърсени площи, които държавата ги е дала на общините да ги ползват. След това мнозинството от съветниците се усетиха и ги извадиха от големия парцел и на тяхно място вкараха други, пак общински.
Община Ивайловград също с лекота раздава общински парцели за ФВЕЦ на фирми на господин Пехливанов. Друго дружество, на „Хелиос Вижън“ ООД, пак управлявано от него, получи 270 декара възмездно право на строеж, пак без търг или конкурс за изграждане на фотоволтаична централа. През 2020 г. докладната бе внесена от кмета Диана Овчарова и бе гласувана.

От отчета на „Гриин профит”, публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през 2020 година е на загуба от 58 000 лева. През 2021-ва тя е 2 хиляди, а през 2022-ра – 16 000 лв. В счетоводния баланс е отбелязано, че има резерви за 2022 година от 265 хиляди лева.

В Търговския регистър не е записан никакъв телефон или мейл за връзка с управителя Делчо Пехливанов за да го попитаме за бъдещите инвестиционни намерения. Записано е само, че дружеството е регистрирано в с. Минерални бани, ул. „Христо Ботев“, 13.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 27, 2023 20:31
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама