С декларации опитват да оправят пътищата в община Свиленград

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 4, 2023 10:01

С декларации опитват да оправят пътищата в община Свиленград

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 30 – 06 юли 2023 г., брой 25/1049, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

С декларация до най-важните институции в държавата свиленградските съветници се надяват да се предприемат мерки за ремонт на републиканските пътища в тяхната община. Приета е от всички и в нея описват най-критичните участъци, които са причина за обезлюдяването и ограничаване икономическата активност на този край на България. Тя е относно: Необходимост от предприемане на действия във връзка с критичното състояние на част от инфраструктурата.
Списъкът съветниците започват с кръстовището на път I-8 с път II-8 ( т.нар. разклон за ГКПП „Капитан Петко войвода“), където липсва адекватна хоризонтална маркировка и вертикална сигнализация. От там минава трафикът за Гърция, както и огромната част от този към Митническо бюро – Свиленград. Според тях той трябва да бъде на две нива или изграждане на кръгово движение.
Състоянието на новия мост над река Марица съветниците определят като крайно окаяно, макар де е единственото съоръжение над Марица, по който е разрешено движението на МПС.
Път III-5507 в участъка от разклона за с. Левка – с. Студена е с компрометирано асфалтово покритие (в отделни места такова фактически липсва), крайпътните банкети се нуждаят от неотложен ремонт. Пътят обслужва две от най-големите села на територията на община Свиленград.
Път III-5509 Свиленград – Райкова могила – Щит – Сладун – Варник и Път III-761 Варник – Маточина е в изключително лошо експлоатационно състояние, налице е липсващо асфалтово покритие, има изключително висок брой неравности по платното, банкетите се нуждаят от неотложен ремонт. До това състояние се стигна, след като по него се придвижваха тежки строителни машини по времето, през което се изграждаше оградата на границата с Турция.
Този край от общината се характеризира с изключително висока пожароопасност, а тези шосета обслужват екипите на ГД „Гранична полиция “, Главна дирекция „Жандармерия, специални операции и борба с тероризма“.
В лошо състояние е и Път I-8 в участъка от Свиленград – разклона за с. Чернодъб – разклона за с. Генералово – с. Капитан Андреево.
В декларацията се посочва, че катастрофалното състояние на пътните участъци неминуемо води до обезлюдяване на селата в общината и още, че макар и в окаяно сътояние, за тези пътища се плащат винетки.

Протестите не са от вчера

7 април 2010 г.
Кметът Георги Манолов и общинарите заплашват да блокират пътя за Турция заради многобройните дупки по него. След като автомагистрала “Марица” бе затворена заради свлачище, старият път за Капитан Андреево от месеци поема целия трафик на автомобилите, които пътуват към Турция.

17 юли 2015 г.
Пет села в общината обявиха, че са готови на протести заради държавно безхаберие и разбитите пътища. Предупреждението е от кметските наместници на селата Райкова могила, Щит, Димитровче, Сладун и Маточина и е в жалба до изпълнителния директор на Агенция „Пътна инфраструктура“ Лазар Лазаров.

27 юни 2018 г.
Свиленградски общинари дадоха с 30-дневен ултиматум на правителството да ремонтира пътищата си. Тогава съветниците приеха Декларация №2, с която настояваха за отпускане на средства за рехабилитация на два пътя.

27 февруари 2021 г.
Жители на село Райкова могила излязоха на протест срещу лошото състояние на пътя за града. Той е част от шосе III-5509 Свиленград – Маточина и по него не е правен сериозен ремонт повече от десетилетие.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 4, 2023 10:01
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама