След похарчени 4.5 млн. лв., предстоят ремонти на ремонтите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2021 14:22

След похарчени 4.5 млн. лв., предстоят ремонти на ремонтите

Акценти

  • Регионален вестник, # 8/940 година XVIII, 26 февруари - 4 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Освен за магистрали и срутища, правителството отделя европейски пари и за пътища в отдалечени райони на страната. Такъв пример е пограничната община Ивайловград, където е реализиран проект ,,Рeкoнcтрукция и рeхaбилитaция нa oбщинcкитe пътищa нa тeритoриятa нa Oбщинa Ивaйлoвгрaд“, нa cтoйнocт 3 919 924 лв., (без ДДС).
Дейностите по него започнаха през ноември 2012 г. и завършиха през юли 2015-а. Бяха ремонтирани шосета извън няколко малки села. Кметът Диана Овчарова счита „че удобствата не са привилегия само на жителите на Ивайловград, а и на всички жители на общината.“ Тези ремонти помогнаха, макар и за няколко години, екипите на Бърза помощ, полиция, пожарна и гражданска защита да пристигат навреме, а пътуванията по тези пътища да станат по-приятни.
По проекта се направи и пътят Ивaйлoвгрaд – c. Дрaбишнa – Грaницa с Гърция.
И ако в селата са доволни, че пътуват по нов асфалт, не е ясно защо е ремонтиран път, който води до… никъде! Визираме шосето от общинския център, който минава през село, продължава още километър и свършва в брега на река Армира.
В населеното място живеят около 30 човека, но макар и малко те се нуждаят от прилична инфраструктура и Общината е длъжна да я осигури, като за целта е включена в проект.
Но с това ремонтът не свърши, а продължи и на отсечката след селото, която стига да брега на река. След нейния край няма продължение от другата страна, но затова пък на асфалта има осева линия, банкет и всичко, каквото се изисква за съвременно шосе.
Местни хора казват, че се предвиждало да има КПП с Гърция, а южните ни съседи е трябвало да изградят тяхната част. Но само на 20 км, край съседното село Cлaвeeвo, вече има изграден граничен пункт, който работи от 2010 година, тоест 5 години преди на почне този ремонт.
И още нещо. Ремонтираният през 2015-а път, няколко години след това започва да пропада, появяват се пукнатини, някои дълбоки до 10 см, асфалтовото покритие се руши.
Шофьорите твърдят, че състоянието му сега е по-лошо от преди ремонта му.

Защо е рехабилитиран този път, след като не достига до никъде и по него няма движение,

е въпрос, който вълнува хората, а отговор от местната управа не получават.
Затова по ЗДОИ (Закона за достъп до обществена информация от “Сакарнюз” попитахме Общината и Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ).
Първият ни въпрос бе: „Кое наложи да се прави ремонт на път, които няма продължение от другата страна на границата?“, отговорът на Общината е:
“Общата цел на проект „Реконструкция и рехабилитация на общински пътища на територията на община Ивайловград“ е да се повиши качеството на живот, подобряване достъпа до основни услуги за населението и стимулиране устойчивото развитие на общината.
Важно е да отбележим и факта, че средствата се отпускат от програмата за развитие на селските райони, което обуславя в голяма степен избора на район за финансиране.“
От Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ) уточняват, че одобреният проект е определен като приоритетен в плана за развитие на Община Ивайловград 2007 – 2013 г. в Приоритет 1, Подцел 1 в Мярка 1.1.1 – „Реконструкция и разширение на пътните отсечки, влизащи в обсега на „Вътрешно общинския пътен пръстен“ с добри пътни елементи, позволяващ скоростно автомобилно движение“.

И от двете институции не отговарят на въпроса на кого е необходим.

По втория въпрос за името на фирмата на строително-монтажните работи отговорът е, че изпълнителят е „Европът 2005“ ООД. Гаранцията на пътя е 36 месеца и тя е изтекла през юли 2018 г.
След като е изтекъл този срок, за пътя вече трябва да се грижи бедната Община. Как ще стане това, след като в мотивите към ДФЗ за отпускане на средства за ремонта на този участък от тук са заявили, че „основните проблеми за поддръжката и развитието на общинската пътна инфраструктура са свързани с липса на средства за ремонт”.
Малко по-различна картина виждаме в Драбишна.

В началото селото, около красива вила има добре ремонтирана улица.

Имотът е собственост на съпруга на кмета Диана Овчарова. Общината е отделила от малкия си бюджет 60 000 лева за този ремонт. Той е в рамките на населеното място и не е включен в проекта на ДФЗ.
По четвърти въпрос “Какво развитие на региона е допринесло изграждането на тази нова инфраструктура?“, отговориха: „Общината е работила в посока подобряване на всички видове инфраструктура – малка и голяма. “Считаме, че удобствата не са привилегия само на жителите на Ивайловград, а и на всички жители на общината.“
От ДФЗ доуточниха, че в заявлението за кандидатстване за финансиране от Община Ивайловград е записано, че „реализацията на проекта ще допринесе за реално удовлетворяване на нуждите на идентифицираните групи.“ Напомнят, че амортизираните пътища затрудняват придвижването на населението до града, където са концентрирани по-голяма част от услугите – административни, социални, здравни, образователни, културни и спортни изяви. Изтъкнали са също, че лошото състояние на тези пътища затруднява достъпа до съседните общини, а линейки, полиция, пожарна, гражданска защита достигали със закъснение, което в много от случаите е фатално.
Нито една институция не даде отговор защо е построен пътят до нищото и не казва кой ще ремонтира новоремонтирания път, след като от Общината заявяват, че това не е по силите им. Как ще пристигат бързо линейки, пожарни по път с 10 см пукнатини също не е ясно.
Ясно е само, че сега предстоят сериозни ремонти на ремонта, но тъй като Общината няма пари, пътищата отново ще станат непроходими, а движението – затруднено. А се похарчиха близо 4,5 милиона лв. това да не се случи.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 22, 2021 14:22
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама