В Свиленград ще разкрасяват ромската махала с графити

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 23, 2021 10:00

В Свиленград ще разкрасяват ромската махала с графити

Акценти

  • Регионален вестник, # 11/949 година XVIII, 19 - 25 март 2021 г.Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Конкурс за идеен проект на графити на тема: „Пробуждане” са обявили от Община Свиленград. Той е посветен на 22 април – Международен ден на Земята, и в него могат да участват лица на възраст над 16 години.
Всеки участник може да изработи своя проект за графита си с материал и размер по избор, на хартиен или електронен носител.
Заявки за участие се приемат на тел.: 0878 118 037, най-късно до 26 март в Дирекция „Хуманитарни дейности” на ОбА – Свиленград, телефон за връзка: 0379 74315
Творбите трябва да бъдат предоставени до 9 април в сградата на Общинска администрация Свиленград, стая 317 или на електронен адрес: [email protected].
Всички предложения ще бъдат разгледани на 12 април, а компетентно жури ще оцени най-добрите графити.
Комуникацията с участниците ще се осъществява на горепосочените телефон и електронен адрес.
На всеки одобрен участник като площ за изрисуване ще бъдат предоставени до 2 модула от огражденията около ромския квартал, прясно обработени с фасадна боя, както и по 5 основни цвята спрей за рисуване. Останалите цветове и материали участниците осигуряват сами.
Периодът, определен за изработване на графитите, е от 17 до 20 април 2021 г.
Местата, определени като площ за създаване на графити, са част от модулите на огражденията около ромския квартал, откъм околовръстното шосе.
Награждаването ще се проведе на 22 април. За часа и мястото участниците ще бъдат уведомени допълнително. Призовете са:
Първа награда – 350 лв.
Втора награда – 250 лв.
Трета награда – 150 лв.

В уникалното време на пандемия, в което живеем, създаването на красота, пробуждането на творческата ни същност, дейностите на открито през пролетта, когато всичко се събужда за нов живот, са неща, които биха трансформирали мисленето и живота ни в по-добра посока. Така се роди идеята на „Хуманитарни дейности“ за конкурса за създаване на графит на тема „Пробуждане”.
Графитите (или графито) са рисунките или надписите на обществени места (стени на къщи, метрото, улици и т.н.), обикновено изпълнени със спрейове. Те са част от неформалната градска култура, но корените им са в най-древното минало (скалната живопис). В действителност графитите се появяват през 20-ти век заедно с хип-хоп и рап субкултурата, като с влиянието на художници като Банкси някои от тях достигат статута на изкуство.

Цели на конкурса:
1. Да се даде възможност за творческа изява на местни млади изгряващи художници, както и на утвърдени творци.
2. Да се подобри естетическият вид на екстериора в района на ромския квартал .
3. Да се създаде атмосфера на творчество и пролетно настроение сред минувачите и съгражданите ни.

Важно! По време на работа участниците трябва да спазват действащите противоепидемични мерки! С цел пътната безопасност Община Свиленград ще осигури заграждения!

Иван Атанасов
От Иван Атанасов март 23, 2021 10:00
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама