Прокуратурата още търси виновник за Бисер, а съдът вече го установи

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 14, 2021 08:53

Прокуратурата още търси виновник за Бисер, а съдът вече го установи

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 10 - 16 декември 2021 г., брой 45/977 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани

Свързани публикации

Делото за наводнението в Бисер през 2012 година започва отново. В понеделник – 6 декември, в Харманлийския районен съд се състоя разпоредително заседание и се даде ход на Наказателно дело от общ характер №403/2020 г., внесено с обвинителен акт на Районна прокуратура – Пловдив.
Съдът насрочи делото за разпит на свидетели и вещи лица на 4, 5, 6 и 7 януари от 9:30 ч.
При наводнението на 6 февруари през 2012 година се скъса стената на язовир „Иваново“ и висока вълна заля село Бисер. Освен осемте човешките жертви, бедствието причини разрушението на десетки жилища и стопански имоти.
Няколко семейства от селото заведоха граждански искове срещу Община – Харманли, която е трябвало да се грижи за безопасността на язовира. Съдът я призна за виновна и тя плати около 10 млн. лева обезщетение.
Въпреки че вече има доказан виновник за трагедията, Районна прокуратура – Пловдив продължава да твърди, че виновник за бедствието е Ирена Узунова, защото като областен управител на Област Хасково не е изпълнила задълженията си за планиране на защита при бедствия, организиране и разработването на областен план за защита при бедствия, съвместно с централната и местната власт и не е организирала и контролирала изпълнението на превантивни мерки. Тя е обвинена в извършване на престъпление по чл. 335, ал. 2, вр. с ал. 1 от Наказателния кодекс
Веднага след като на Узунова й бе повдигнато обвинението, в Бисер сърбаха подписка в нейна защита. Те помнят, че след трагедията тя бе неотлъчно до пострадалите.
Не намират вина в Узунова и присъствалите в залата наследници на починали и потърпевши от потопа на 6 февруари 2012 г. Това е отбелязано и в протокола на първото разпоредително съдебно заседание по делото в Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 14, 2021 08:53
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама