Нов „златен“ водопровод ще захранва „Армира“, макар че вилата си има такъв

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 25, 2024 09:18

Нов „златен“ водопровод ще захранва „Армира“, макар че вилата си има такъв

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 03/1075, година XXl, 10 - 25 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Повече от милион лева ще бъдат дадени за ново водоснабдяване на вила „Армира“ при положение, че тя си има собствено. Това е перото за капиталови капиталовите разходи на община Ивайловград, прието в Общински съвет. Негова дължина е 700 метра и ще се захранва с питейна вода от хранителен водопровод, с който се водоснабдява кв. „Лъджа“, където има и напорен резервоар с обем от 70 кубика.
Кварталът се намира над вилата, а водата ще идва по гравитачен път.
Според специалисти, това е твърде висока цена за подобен проект. За сравнение, Община Минерални бани обяви поръчка за рехабилитация на вътрешна водопроводна мрежа и довеждащ водопровод на с. Сираково, а след конкуренция с още 6 фирми бе спечелен от фирма с оферта за 3 724 382,80 лв. (без ДДС). Там дължината на довеждащия водопровод е 728 м, а има и клонове от вътрешната водопроводна мрежа с обща дължина от 5956,5 м.
Защо е нужно да се докарва вода от друго място, след като на територията на вилата има изграден собствен водоизточник и това е отбелязано в техническата спецификация. Там е записано, че и на „Армира“ има сондажен кладенец 0150 мм, бункерна помпена станция и хидрофор, направени през 2010 г. Освен това помпената ѝ станция има водомер, изграден е и противопожарен резервоар за осигуряване на необходимите водните количества.
В техническата част на милионния проект още е записано, че довеждащите тръби ще са ф90, които не са скъпи. Предвидени са измервателни устройства с възможност за дистанционно отчитане. Изкопът за довеждащия водопровод да се направи вертикален и укрепен.
В този документ на 12 страници на половината от тях е обяснено как да се изпитва водопровода, което няма нищо общо с обществената поръчка.
Създателите на скъпия проект вероятно са били информирани, че и водата в кв. „Лъджа“ през най-сухите летни дни пресъхва, затова са предвидили да има защита при критичен случай, при който напорният резервоар за кв. „Лъджа“ е празен.
За изграждането на този водопровод през 2022 година бе обявена

обществената поръчка и бе спечелена от единствения подал оферта ДЗЗД „Дига”

В него са „Сатпро“ ООД, представлявано от Ангел Ангелов и Месрун Мюмюн и „Ивелинстрой“, с управител Мартин Ашер Леви.
Те са предложили цена от 948 977 лева, (1 138 772 с ДДС).
С тях стойността на ремонта на вила „Армира“ вече надхвърли 9 млн. лева.
Ремонтът на известния туристически обект започна през лятото на 2020 година. Дейностите се изпълняват от консорциум „Армира 2020“, в който участват четири фирми – „Сатпро“ ООД, „Вейл Конструкции“ ЕООД, „Стройекспрес–НН“ ООД и „Стройинвестконсулт София“ ЕООД.
Прогнозната стойност бе 6,348,433 лева без ДДС.
Срокът на договора е 24 месеца и започна да тече от датата на подписването му – 19 февруари.
Той вече е просрочен, а през миналата зима се срути покривът и част от археологическата част на двувековната вила бе наводнена.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 25, 2024 09:18
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама