Вила “Армира” затваря до края на годината заради ремонт

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 28, 2020 06:48

Вила “Армира” затваря до края  на годината заради ремонт

Акценти

  • Регионален вестник, # 20/904 година XVII, 22 - 28 май 2020 г. излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Симеоновград, Любимец, Свиленград, Ивайловград, Маджарово

Свързани публикации

Античната вила „Армира“ край Ивайловград затваря за посетители до края на годината. От фейсбук страницата на общината съобщиха, че кметът Диана Овчарова е подписала договор за близо 8 млн. лева за строително-монтажни работи (СМР) и консервационно-реставрационни работи на античната вила.
Срокът на договора е 24 месеца и започва да тече от датата на подписването му – 19 февруари. Финансирането е по проект „Устойчиво развитие на археологически обект – антична вила „Армира“.
Дейностите ще се изпълняват от консорциум „Армира 2020“, в който участват четири фирми – „САТПРО“ ООД, „Вейл Конструкции“ ЕООД, „Стройекспрес–НН“ ООД и „Стройинвестконсулт София“ ЕООД.
Стойността на проекта след проведената процедура е 7,6 млн. лв. с ДДС, като дейностите са разделени на три обособени позиции.
Първата е за подобектите – антична вила „Армира“, археологическия комплекс западно от нея, посетителския център и околното пространство. Тя е спечелена с оферта за почти 6 млн. лв. с ДДС. Втората позиция касае наблюдателната кула и е за близо 700 000 лева с ДДС. Третата е изграждане на алея, разширяване на посетителски паркинг и обръщало за автобуси на стойност 915 600 лв. с ДДС.
Археологическият обект е с обща площ от 22 511 кв. м и е паметник на културата.
Недовършената водонапорна кула е с площ от 10 489 кв. м. За осигуряването на допълнителен паркинг ще се използва имот с площ от 4 923 квадрата.

Обществената поръчка бе обявена през миналата година.

Голямата част от финансирането е осигурено от ОП „Региони в растеж“ с проект „Развитие на туристически атракции“, а собственото участие на общината – до 1,5 млн. лв., се обезпечава чрез заем от ДЗЗД „Фонд за устойчиви градове“.

снимка: Архив

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 28, 2020 06:48
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.