Слово на Йерихонския слепец

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 26, 2024 10:31 Updated

Слово на Йерихонския слепец

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 04/1076, година XXl, 19 - 25 януари 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Благочестиви християни, за човека няма нищо по-ценно от очите и по – тежко от слепотата. Защото слепият живее в голяма мъка, не можейки да вижда красотата на света и всеки час за него е смърт. Дори да е богат, известен и от благороднически род, не е доволен от нищо и дава всичко, само и само да прогледне. Но нека, който е сляп душевно или телесно, да не скърби, защото Иисус Христос може да ни изцери с една дума, стига да Му се молим с вяра, като днешния слепец, за когото ще чуете от Евангелието в неделния ден.

Когато обикалял по еврейските земи и градове, за да изцерява всички човешки рани и болести, да проповядва покаяние и да удостоверява учението Си с чудеса, Иисус Христос се приближил и до известния град Иерихон. Когато Иисус се приближавал до този град, с Него имало много хора, които вървели след Него, за да слушат учението Му и да гледат чудесата Му. А малко преди да се влезе в Иерихон,имало един слепец, който просел милостиня. Като чул голяма глъчка от хора,той попитал един човек: Какво е това? А той му рекъл: „Иисус Назорей минава по пътя“. Като чул това, слепият се зарадвал, защото бил чувал от много хора за Христовите чудеса и се надявал Господ да го изцери, както бил изцерил и други слепи. И започнал да вика: Сине Давидов, помилуй ме Нарекъл Го Син Давидов понеже, като живеел сред евреи, научил, че пророците са предсказали, че Христос ще се роди Девица, която ще бъде от Давидовото коляно. И понеже вярвал, че Той е Син Божий, не казал: „Помоли се на Бога да оздравея“, а рекъл: Сине Давидов, помилуй ме. И колкото повече го мъмрели, за да мълчи, той толкова повече викал. За това и получил изцеление. Защото, когато Христос го попитал какво иска, той рекъл: Да прогледам. И веднага прогледнал. Не че Христос не знаел какво иска слепият, но го попитал, за да чуят евреите и да не кажат, че слепият иска едно,а Той му дал друго. Попитал го, той сам да каже и за да проличи вярата му. Защото, щом рекъл: „Господи „искам“ да прогледам“, Христос веднага му отворил очите заради горещата му вяра, както и му рекъл: „Твоята вяра те изцери“. А той славел Бога и тръгнал след Христа,понеже бил разумен и благодарен. Тогава и всички хора, които били там,прославили Бога. Ето така и ние трябва да бъдем благодарни и търпеливи като слепия.

Братя и сестри, нека заедно да кажем: „Господи Иисусе Христе, Сине Божий, помилвай ни и просвети душевните ни очи, та да не погинем с нашите беззакония и греховен мрак. Дай ни покаяние и изповед, та да се умием от греховете и да станем наследници на Твоето царство, където ще царуваме с Теб безкрайно“. Слава на нашия Бог във вечните векове, амин.

Сакарнюз
От Сакарнюз януари 26, 2024 10:31 Updated
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама