Неделя Месопустна

От февруари 26, 2022 12:15

Неделя Месопустна

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 25 февруари - 3 март 2022 г., брой 8/986 година
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Йеромонах Максим Колев

Възлюбени в Господа братя и сестри, Неделята, която ще отбележим е третата подготвителна неделя за Великия и спасителен пост – Неделя Месопустна.
Тогава Църквата ни запознава и говори за начина, по който всеки един от нас трябва да живее, за да може, заставайки пред Божия Съд, да застане от страната на помилваните. Тя не ни казва уклончиво за съществуването на Страшния Съд. Напротив. Тя ни казва: да, има такъв, директно ни говори за него, давайки ни и известявайки ни съществуването на нещо неизбежно и задължително за всеки един от нас.
Църквата ни учи да се вгледаме в живота и да служим на Бог с Дух и Истина, тоест, да служим на хората все едно служим на Иисус Христос. Да виждаме в лицето на хората самия Бог, Който поради нашата милост и състрадание ще ни даде вечен и безкраен живот в блаженство и радост. Господ Иисус Христос ни показва, че всеки ще получи това, което заслужава според начина, по който е живял и служил на Бог чрез хората в нужда.
Неделя Месопустна означава, че за последно православният християнин, които иска да пости за Бога, за спасение на душата си, спира да консумира месо. За последно се храним с местни продукти, като от понеделник нататък до Сирни Заговезни и в сряда, и петък, в постните по принцип за годината дни – ядем млечни продукти.
А от следващата неделя нататък, тоест другата седмица навлизаме в спасителния и благодатен Великденски пост, което означава, че ще подготвяме душите си, цялото си естество за посрещане Възкресението на Господа Иисуса Христа. Църквата плавно ни подготвя за навлизането във Великия пост, като има грижа за нашето телесно здраве, като ни показва, че е необходимо да постим, за да имаме полза за душата и тялото си, а не вреда. Знаейки нашето телесно и духовно състояние, Църквата е учредила Великия Спасителен Пост, а също така да навлезем в него плавно без да се отрази спирането на консумиране на месо върху нашето здраве.

От февруари 26, 2022 12:15
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама