Набор 1953 г. от с. Радовец се събраза своя 70-годишен юбилей

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 3, 2023 17:09

Набор 1953 г. от с. Радовец се събраза своя 70-годишен юбилей

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 45/1069, година XX, 01 - 07 декември 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Своя среща – макар и вече доста побелели и остарели, но с младежки сърца и дух, си направиха родените през 1953 г. в пограничното село Радовец от Тополовградска община на 25 ноември. Много или малко живели в него, напуснали го по някое време и заселилили се в различни краища на страната, те завинаги са запазили любовта към родното си място и спомените за него.
Най-напред 70-годишните набори поднесоха венец, цветя и се поклониха пред паметта на загиналите във войните радовчани. След това срещата премина в салона на местното читалище, където специално за тях бе подготвен интересен кът с фотоси и други неща, свързани с тяхното детство и младост, както и за живота на селото през тези седемдесет години. Приветства ги секретарят на читалището Мария Мутафчиева, която им припомни и най-важните моменти от историята на селото – неговото създаване и развитие през годините.
Специален поздрав към юбилярите отправиха и прекрасните певици от Женската група за автентичен фолклор. След края на тържеството срещата продължи в ресторант „Ловна среща“, където пък с песни ги поздравиха мъжете от Групата за коледарски песни.
Юбилярите не забравиха да споменат и всички свои връстници, които вече не са между тях. А числото на родените в с. Радовец през далечната вече 1953 г. е впечатляващо. Родени са 103 деца, в училището са учили 2 паралелки по 33 ученици/останалите вече са се били изселили от селото/.
На срещата присъстваха 27 човека от набора, от които в селото сега живеят само 9.
Давам тази статистика макар извън контекста на тържеството и повода за срещата, но данните са показателни за днешното демографско състояние не само на с. Радовец, но и на общината, а ако щете и на цялата страна.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев декември 3, 2023 17:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама