Два руски десантни катера са ударени, Украйна, ноември 2023

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2023 19:56

Два руски десантни катера са ударени, Украйна, ноември 2023

Акценти

  • Министерството на отбраната публикува видеозапис на една от лодките,

Свързани публикации

29 ноември

Ξ НАТО и Украйна се отказаха от приказките за умора от войната

Тъй като спекулациите за „умората“ от войната в Украйна се разпространяват, НАТО отново подчерта, че Киев има подкрепата на членовете на алианса „толкова дълго, колкото е необходимо“. Но какво друго се случва зад кулисите?

С шепот на съмнения и тежка зима за Украйна, срещата на външните министри на НАТО в Брюксел предложи още една демонстрация на увереност на фона на забавяне на финансирането и разговори за безизходица на фронтовата линия във войната на Русия срещу Украйна

„Съюзниците остават непоколебими в ангажимента си за по-нататъшно засилване на политическата и практическата подкрепа за Украйна. и ще продължат подкрепата си толкова дълго, колкото е необходимо“, написаха 31-те съюзници в изявление, публикувано в сряда в края на двудневната им среща в централата на НАТО.

27 ноември

Ξ Индустриалната зона на Авдеевка е напълно разчистена. Как беше и какво следва.

В индустриалната зона няма нито една жива душа от вражеската армия, всичко е изчистено, индустриалната зона е напълно контролирана от руските въоръжени сили“, съобщи на 27 ноември вечерта каналът за нехуманитарна помощ Telegram. Разузнаване„.

Военният кореспондент Серхий Среда заяви в Telegram, че основната работа по превземането на индустриалната зона е извършена от Доброволческата щурмова бригада на ветераните. Както подсказва името, гръбнакът е съставен от офицери с опит в служба във въоръжените сили на Руската федерация и провеждане на бойни операции.

Ξ Украйна си е върнала половината от завзетите територии, твърди Столтенберг

Украйна е успяла да си върне половината от завзетите от Русия територии след началото на войната. Това каза генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг преди предстоящата среща на външните министри на членовете на Алианса.

Той каза още, че украинската армия нанася значителни поражение на руските войски. По думите му ситуацията на фронта е „изненадващо сложно, особено на изток“.

25 ноември

Ξ Ляв бряг Херсон регион: Какво да очаквате от AFU Bridgehead през Днипро

Украинските опори на левия бряг на Херсонска област най-накрая престанаха да бъдат тайната на Полишинел. От средата на ноември Генералният щаб на Въоръжените сили на Украйна официално потвърди тази информация, като подчерта, че „на този участък от южния фронт се провеждат саботажни, рейдърски и разузнавателни дейности, силите за отбрана проследяват логистичните маршрути за доставка на боеприпаси и храна за руснаците, както и издирват и унищожават техния персонал и техника“. Врагът, според украинската страна, понася тежки загуби.

Ситуацията на левия бряг на Херсонска област може да се промени непредсказуемо, но засега руснаците не могат да ограничат разширяването на нашите предмостия.

Ξ В ранните часове на 25 ноември, в Деня на паметта на Гладомора, руските военни започнаха атака, използвайки 75 дрона Shahed-131/136, насочени към украински градове, която продължи приблизително шест часа. Според Киевската градска военна администрация “ това беше най-голямата атака с дронове от началото на пълномащабната инвазия“.

Украинската противовъздушна отбрана е свалила 74 дрона „Шахед“, съобщи украинските ВВС в сутрешния си доклад.

23 ноември

Ξ Русия бомбардира над 100 населени места в Украйна. 47 инфраструктурни обекта са атакувани с различни видове оръжия, съобщава украинското военно министерство.

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна Валерий Залужни разкри, че за месец боеве за Авдеевка Русия е загубила около 10 000 души, над 100 танка, 250 други бронирани машини, около 50 артилерийски системи и седем самолета Су-25.

Авдеевка е предградие на Донецк, където за 9 години бойни действия украинската страна е оборудвала едни от най-мощните отбратителни укрепения. Според ВСУ около 40 000 групировка на руската армия започна едновременна атака към Авдеевка от северния и южния флангове, опитвайки се да пререже линията за снабдяване на града. Руската армия успя да се придвижи на отделни участъци с цената на огромни жертви, които се признават дори от руските Z-канали. На север те стигнаха до жп линията Авдеевка-Покровск и коксохимическия завод, на юг – до Северное и Тоненкое. На северния фланг, където ситуацията за ВСУ бе особено тежка, украинското командване прехвърли резерви от Работино, които контраатакуваха и успяха да си върнат загубени преди това позиции в района на Водяново.

15 ноември

Ξ Руското министерство на отбраната съобщи, че е взето решение да се прехвърлят войски от Херсонска област на „по-изгодни позиции“ на изток от Днепър, написаха едновременно руските държавни агенции ТАСС и РИА „Новости“. Това на практика означава, че Русия се изтегля от част от окупираните територии.

Ξ Украинските въоръжени сили държат плацдарм на левия бряг на Днепър. Продължава ли контраофанзивата?

Украинското правителство със закъснение се похвали с „плацдарм на левия бряг на Днепър“ край село Кринки. Около 800 бойци на ВСУ загинаха в блатата заради шанса да получат американска помощ.

На 14 ноември руските сили проведоха настъпателни операции по линията Купянск-Сватово-Кремина, край Бахмут, край Авдийвка, западно и югозападно от град Донецк, в граничния район на Донецко-Запорожка област и в западната част на Запорожка област и напреднаха в някои райони.isw

11 ноември

Ξ През изминалото денонощие Русия атакува Херсонска област 62 пъти, като уби един човек и рани седем.
На годишнината от освобождението си от Русия украинският град Херсон претърпя над 20 нападения.

Ξ GUR съобщава, че руските десантни лодки, взривени в Крим, са отишли на дъното

Взривени са общо две лодки на обитателите: единият кораб от по-стария проект 1176 „Акула“, а другият от по-новия проект 11770 „Серна“.

Ξ Киев се похвали с хитроумна измама: контраофанзивата е психологическа операция

Украйна заяви, че контраофанзивата е била психологическа операция, която по-късно ще бъде разгледана в учебниците.

Телевизионният канал 1+1 съобщи, че украинските въоръжени сили първоначално са планирали всичко по този начин. И планът е бил успешен.

„В продължение на няколко месеца заблуждавахме противника, като твърдяхме, че провеждаме пълномащабна сухопътна операция. Кибероръжията разпръснаха тази информация в социалните мрежи“, се казва в репортажа.

Според телевизионния канал жителите на Русия са подложени на мощна психологическа атака, докато ВСУ „се укрепва за истинско контранастъпление“.

Авторите на материала твърдят също, че украинските психологически операции по-късно ще бъдат подредени в учебниците.

Ξ Два руски десантни катера са ударени в Крим, съобщава Украйна

Руски високоскоростни десантни катери са били ударени в анексирания от Русия украински полуостров Крим в петък вечерта, съобщи Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната в Киев. То публикува видеозапис на една от лодките, за която се твърди, че е ударена от морски дрон.

Ξ Севернокорейските оръжейни доставки за Русия се оценяват на над 500 000 артилерийски снаряда за два месеца, твърди група OSINT
Разследване, подкрепено от сателитни снимки и анализ на товари, потвърждава доставката на 500 000 артилерийски снаряда от Северна Корея за Русия в рамките на два месеца.

5 ноември

Ξ Сателитни снимки показват руски ракетен кораб, повреден от украински въздушен удар в окупирания Крим
На снимките на Planet Labs от 5 ноември се виждат щетите в корабостроителницата в Керч, както и руски военен кораб, който изглежда е повреден.

„Мисля, че този кораб вече беше закотвен на кея и се ремонтираше, защото трябваше да бъде спуснат на вода през декември. Той все още е на вода, но горната част на кораба е видимо повредена“, заяви капитан първи ранг от украинския военноморски резерв Андрий Риженко в коментар за „Схеми“ след анализ на сателитната снимка.

На 4 ноември Украйна нанася серия от удари по корабостроителница в окупирания Керч в Крим, като се съобщава, че те са нанесени с френски ракети SCALP.

Ξ Според Стратком на украинската армия са нанесени успешни удари по корабостроителница в Керч – град в непосредствена близост до Кримския мост, свързващ окупирания полуостров с континентална Русия.

Ξ Урсула фон дер Лайен направи необявено посещение в Киев – шестото й посещение след руската инвазия.

Посещението на председателя на Европейската комисия идва преди доклада следващата седмица, който ще опише подробно напредъка на Украйна в кандидатурата й за членство в ЕС.

Снимка: cmano-db.com

Иван Атанасов
От Иван Атанасов декември 2, 2023 19:56
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама