Как община Харманли и Симеоновград пропуснаха да спечелят над 30 милиона евро

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2024 14:43

Как община Харманли и Симеоновград пропуснаха да спечелят над 30 милиона евро

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 14/1086, година XXl, 05 - 11 април 2024 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Общините Харманли и Симеоновград загубиха над 30 млн. евро инвестиции, след като техните кметове и съветници с лека ръка предадоха общински земи на частна фирма. Без търг или конкурс дружеството „Грийн профит“ ще ползва тези терени, като на двете общини ще плати около 5 млн. „право на строеж“. Преди няколко дни това дружество бе продадено на базираната в Хонконг компания за проучване и добив на нефт и газ United Energy Group (UEG) за сумата от 37.5 млн. евро.
Мария Киркова и Милена Рангелова бяха кметовете, които защитаваха даването на общинските земи, като обещаваха в общинските хазни за влезнат много пари. След сделката се разбра, че големите суми ще отидат не в бюджетите на общините, а в сметката на частна фирма.

Как се стигна до тук?
През септември 2019 година кметът Милена Рангелова (ГЕРБ) внесе докладна в ОбС – Симеоновград за започване на процедура за учредяване на „Грийн Профит“ ЕООД възмездно право на строеж за срок от 50 години върху имот в местността Лагера с площ 774 691 кв.м. Тя наблегна, че рядко се случва някой в общината да прояви интерес за инвестиции, а тези са за 100 милиона лева.
Представител на „големия инвеститор“ пред съветниците тогава не се появи.
В следваща докладна, приета през 2023 година от ГЕРБ, бе записано „да се учреди без търг или конкурс в полза на „Грийн Профит“ ЕООД, безсрочно”. За това дружеството ще плати 2 045 300 лева на общината.
Съмнения в сделката изразиха Илия Пашов, Даниела Лачева, Пейчо Стайков.
В Харманли лобистката сделка бе започната по-късно от Мария Киркова.

На сесия на ОбС през октомври 2021 г. мнозинството се съгласи да даде възмездно право на строеж и право на ползване върху земята без търг или конкурс на 1 822 078 кв.м в землището на село Поляново, а получател бе дружеството „Комерс Инвест“ ЕООД. Докладната е на кмета Мария Киркова, основанието е основание  чл.62, ал. 2 от Закона за енергетиката
И тук решаващо бе гласуването на ГЕРБ, а противниците бяха от БСП.
Представител на „големия инвеститор“ нямаше на сесията, а кметът Киркова обясни, че нямало никакво задкулисие при тази сделка.

По-късно „Комерс инвест“ ООД бе отписана от Търговския регистър, а дейността ѝ продължи „Грийн Профит“. Това стана с договор за вливане.
Парите, които трябва да преведе на Харманли за „право на строеж“, са над 3 000 000 лева.
В Търговския регистър не е записан никакъв телефон или имейл за връзка с управителя Делчо Пехливанов. Записано е само, че дружеството е регистрирано в с. Минерални бани, ул. „Христо Ботев“, 13. От „Сакарнюз“ пратихме писмо на този адрес до управителя Делчо Пехливанов, за да го попитаме за бъдещите инвестиционни намерения, но отговор не бе получен.
Офисът на дружеството на ул. „Христо Ботев“ 13 бе запустяла къща. От отчета на фирмата, публикуван в Търговския регистър, става ясно, че през 2020 г. е на загуба от 58 000 лева. През 2021-ва тя е 2 хиляди, а през 2022-ра – 16 000 лв.
Вероятно плановете на тази фирма са били свързани с усвояване на средства от Плана за възстановяване и развитие. В него има грантова схема за фотоволтаици с батерии и в нея са предвидени до 50% субсидия. Според публикуваните критерии обаче, за тази пари могат да кандидатстват само фирми с активи за над 60 млн. евро за 2022 година.
Тогава „изненадващо“ депутатът от ГЕРБ Делян Добрев пусна в личния си профил гневно съобщение и определи тези критерии като „нагла и по-нагласена схема на пепейците“.
Няколко месеца след това закъсалата финансово фирма „Грийн Профит“ бе продадена на чужд инвеститор за 37,6 млн. евро, колкото бюджетите на общините Харманли и Симеоновград заедно.
Хасковската компания ще бъде придобита конкретно от дъщерната на United Energy Group (UEG) фирма UEG Clean Energy.
От Economic.bg са проверили подробностите по сделката в официални документи на United Energy Group (UEG).
Базираната в Хонконг фирма ще придобие сервитутното право върху няколко поземлени имота, намиращи се в гр. Хасково, както и разрешения за изграждане на ФЕЦ „Симеоновград“ с мощност 70 MW, както и фотоволтаична централа „Поляново“ с мощност от 180 MW. Фирмата става собственик и на съответните спомагателни инфраструктури и присъединителни съоръжения на посочените поземлени имоти.
От UEG допълват, че след приключване на сделката, „групата възнамерява да започне изграждането на проекта и да пусне в експлоатация най-голямото слънчево съоръжение в България до 2025 г.“
Договорът между регистрираната в с. Минерални бани „Грийн профит“ със собственик Делчо Пехливанов е подписан на 29 март, като на събитието са присъствали депутатът от ГРЕБ Жечо Станков, изпълнителният директор на електроенергийния системен оператор (ECO) Ангелин Цачев, изпълнителният председател на United Energy Group Ю Сонг и вицепрезидентът на (UEG) Лесли Жанг, както и заместник-председателят на Кофиндустрия и инженер на EUG Пламен Дилков.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 10, 2024 14:43
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Владо Мирчев април 11, 00:48

    Навремето БГ ДС фирма регистрирана в Хонгконг се оказа голям производител на презервативи! Сега може би подобна ще се окаже нов собственик на фотоволтаици! Честито на новите комундел-капиталисти!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама