Милионите инвестиции във ФВЕЦ са под въпрос

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 16, 2023 10:45

Милионите инвестиции във ФВЕЦ са под въпрос

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, бр. 38/1062, година XX, 13 -19 октомври 2023 г.
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Тополовград, Любимец, Маджарово, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Минерални бани

Свързани публикации

Обещаните инвестициите за милиони от фирма с многогодишни загуби е под въпрос. Те трябваше да бъдат вложени във фотоволтаици от „Гриин профит“ ООД, която получи без търг или конкурс над 2600 декара земи край Харманли и Симеоновград. Дружеството вероятно няма да може да бъде финансирано от проекта „Подкрепа на нови мощности за производство на електроенергия от възобновяеми източници и съхранение на електроенергия“, защото не отговаря на условията.
Според отчетите, макар да е обещала да преведе близо 6 млн. лв.за „право на строеж“ на Симеоновград и Харманли, дружеството е на загуба от няколко години, а подобни фирми няма да получат финансиране от Плана за възстановяване и устойчивост (ПВУ).
В началото на тази седмица Министерството на енергетиката обяви за обществено обсъждане покана за предоставяне на финансова подкрепа за изграждането на нови мощности за производство на електроенергия от слънце и вятър и съхранение на електроенергия (батерии). В нея са отбелязани и условията, на които трябва да отговарят бенефициентите, които искат да се възползват. По плана се предвижда 50% от средствата да са грантове.
Едно от условията е, че кандидатстващите трябва да имат „минимална кумулативна нетна стойност от 60 млн. евро (или равностойността им в друга валута) за проекти за ВИ с планиран капацитет над 20 MW.
„Грийн профит“, чийто офис е необитаема къща на ул. „Христо Ботев“ 13 в с. Минерални бани досега не е изпратила представител пред съветниците от двата града, пред които да обясни как и кога смята да направи инвестициите.
В Търговския регистър е отбелязано, че фирмата се представлява от Делчо Пехливанов, но не е даден никакъв телефон или мейл за връзка.
Най-големият противник на тези условия е Делян Добрев.

Противник на условията на този план се оказа председателят на енергийната комисия към Народното събрание Делян Добрев. На своята Фейсбук страница той написа:
„МС са пуснали грантова схема за фотоволтаици с батерии по ПВУ. Това е нещо, което НС забрани с нарочно решение по-рано тази година. Ще дадат 265 372 950 лв. на свои фирми като първа фаза. Общо с останалите фази ще си раздадат 662 432 375 лв. за фотоволтаици и батерии. И то при положение, че този сектор е достатъчно печеливш и без подкрепа! Нещо повече, според критериите могат да кандидатстват само фирми с активи за над 60 млн. евро за миналата година. Тоест в поканата можеше да напишат и имената на фирмите.
Няма по-нагла и по-нагласена схема. Явно списъкът по териториалните планове ще се допълни и от други пепейски фирми.
И забележете, обявата е публикувана тихомълком в петък вечер в 20:56 часа! По тъмна доба – ей така се работи прозрачно. Честита ни промяна!“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 16, 2023 10:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама