Министерският съвет предаде управлението на „Изворът на Белоногата“ на Харманли

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 18, 2022 09:11

Министерският съвет предаде управлението на „Изворът на Белоногата“ на Харманли

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 14 - 20 октомври 2022 г., брой 37/1015, година XIX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

По решение на Министерския съвет Община Харманли получава управлението върху мястото, където е известната чешма „Изворът на Белоногата“. Той се намира в м. Хамаза и представлявана терен с площ 8499 кв. м и разположената в него културна ценност „Герганина чешма“.
След предоставянето от държавата на имота, Общината ще трябва да предприеме мерки за зашитата, опазването и популяризирането на културното наследство. Това можа да стане чрез различни средства за финансиране като програма.
В решението на МС е записано, че „Общината е изготвила инвестиционен проект „Благоустрояване местността Изворът на Белоногата, гр. Xapманли”, който е съгласуван с Министерството на културата през 2016 година.
През същата година Община Харманли кандидатстваше с проект по Програмата за трансгранично сътрудничество Interreg – ИПП България – Турция 2014-2020, но той не бе одобрен.
Този имот край Харманли е обявен за „исторически паметник, историческо място“, ведно с разположената в него архитектурно-строителна и историческа недвижима културна ценност с категория „национално значение“ – „Герганина чешма“ („Изворът на Белоногата“).
Това е станало с Протокол на Съвета по опазване на паметниците на културата от 12 ноември 1968 г., като „Герганина чешма“ на 4 км от гр. Харманли“ е включена в „Списък на архитектурно-строителните паметници от епохата на Възраждането в Хасковски окръг“ с вх. № 1050/07.10.1964 г. на Института за паметниците на културата при Комитета по култура и изкуство.

Видът на „Герганина чешма“ е същият, какъвто е бил през 1962 година, макар че в последно време много лица и институции си правят реклама на неин гръб.

История на името „Изворът на Болоногата“

Иван Атанасов
От Иван Атанасов октомври 18, 2022 09:11
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама