Доброволци изградиха капково напояване в селски дворове

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 7, 2023 08:21

Доброволци изградиха капково напояване в селски дворове

Акценти

  • Регионален вестник „Сакарнюз“ 2 – 8 юни 2023 г., брой 21/1045, година XX
  • Излиза всеки петък в общините: Харманли, Любимец, Тополовград, Симеоновград, Свиленград, Ивайловград, Маджарово, Минерални бани.

Свързани публикации

Доброволците изградиха почти 1000 кв.м капково напояване в няколко двора в село Орешник, Тополовградско. Това стана на поредния лагер на Българска фондация “Биоразнообразие”, който се проведе от 19 до 21 май и който събра 15 души от цялата страна в сакарското село
Те работиха в рамките на три дни, през които имаше повече дъжд, отколкото слънце и благодарение на труда им три домакинства ще посрещнат лятото спокойни, че продукцията, която отглеждат в градините си, няма да стане жертва на сушата.
Организатор на лагера “Вода за живот” на местно ниво е Камен Бакърджиев – ландшафтен архитект, оставил столицата, за да живее и работи в родното си село. От пет години той развива успешен бизнес за производство на оранжерийни цветя в с. Орешник. Но не само цветята имат нужда от вода, зеленчуците, които местните хора отглеждат в градините си и на които разчитат за направа на зимнина, също се нуждаят от ценния ресурс. Ето какво казва той за възникването и реализацията на идеята за инсталиране на капковото напояване: “В този бизнес се сблъсках с проблема със засушаването, особено през летните месеци.
Тук валежите са недостатъчни, а напоследък и през зимите няма снегове. Това понякога води до леки засушавания в основния водоизточник, до пресъхване на други чешми, аварии във водопроводната мрежа, което изключително много затруднява работата понеже културите искат поливане през сушавите периоди. Вариант да се справим с този проблем е поставянето на системи за капково напояване, които е добре да включват и контейнери за събиране на дъждовна вода. Така при евентуална авария можем да имаме резерв, с който да подпомагаме правилното развитие на растенията в летните месеци.
Избрахме три съвсем различни типа домакинства. Едното домакинство е с малка зеленчукова градина. Стопаните живеят тук и работят и си личи желанието им да отглеждат собствена продукция. Хората от второто домакинство не живеят тук, но при всяка възможност се връщат в бащината си къща, за да поддържат двора. Третото домакинство пък е на едно от малкото млади семейства, останали да живеят тук. Те са собственици на малко бистро в с. Орешник, в което човек може да опита и зеленчуци собствена продукция, които отглеждат в двора на старото училище.”
Господин Бакърджиев от години е активно въвлечен в работата на Българска фондация “Биоразнообразие” и съдейства с организация на различни дейности на територията на Сакар, а в момента е част от проект за изследване и възстановяване на чешми, разположени в околностите на с. Орешник. Лагерът за изграждане на поливни системи се случва като естествено продължение на тази работа.
Но това не е всичко. Предстои създаването на наръчник за изграждане на капкови поливни системи за лични нужди, който ще бъде обществено достъпен на сайта на Българска фондация “Биоразнообразие” и ще включва фото и видео материали.
От организацията споделят, че причините да се фокусират върху темата са свързани с климатичните промени, които според учените ще стават все по-осезаеми у нас. Затова и разумната употреба на този ценен ресурс – водата, е от ключово значение. Организирането на лагера е част от проект “Вода за живот”, който се осъществява от Българска фондация “Биоразнообразие” с финансовата подкрепа на Фондация “Крал Бодуен” чрез Фонда за устойчиво и честно бъдеще.

Стоян Тонев
От Стоян Тонев юни 7, 2023 08:21
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама