Златната камила замина на запад, за Сърбия

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2017 08:58

Златната камила замина на запад, за Сърбия

Златната камила от Театралния фестивал в Тополовград тази година замина за Сърбия. Голямата награда бе присъдена на самодейците от театър ”Христо Ботев” при Център за култура в Димитровград, Сърбия, за „Женитба” от Н.В. Гогол.
На тържествена церемония бяха обявени и раздадени отличията на най-добрите пиеси, представени от 17-те театрални състава от 7 страни, които се явиха на XXII издание.
Неделя вечерта бе кулминацията на седмичния маратон, през който на няколко сцени се представиха 17 театрални пиеси.
Борислав Чакринов, Калин Сърменов, Богдана Костуркова, Вълчо Янев бяха журито, което опре-дели носителите на останалите награди.
Специална награда на фестивала се присъди на театралния състав при община Чорлу, Турция, за спектакъла „Днес си върви, ела утре” от Валентин Катаев. У комшите замина и още една награда, за най-добра главна женска роля. Носителката е Семахат Деде за ролята на Фрау Герта в тази пиеса.
Първа награда от фестивала се даде на Одески български драматичен театър към Всеукраинската обществена организация „Конгрес на българите в Украйна”, в Одеса, Украйна, за „Животът, макар и кратък” от българския драматург Станислав Стратиев.
Общински театър „Ангел Колев”, Раднево, спечели няколко награди. Едната е втора, за спектакъла „Тартюф” от Молиер, а другата е на името на патрона на фестивала – Велко Кънев, за дебют. Носителката е Яна Ангелова за ролята на Мариана в спектакъла „Тартюф”. Тя е внучка на Нончо Воденичаров, чието име носи общинският център за култура в Раднево.
Най-добра главна мъжка роля бе отредена на Веселин Тодоров за ролята на Тартюф в едномения спектакъл.
Трета награда заслужи театрален състав „Харизма класиКо” при народно читалище „Съгласие – Дебелец” за Спектакъла „Женитба” от Н. В. Гогол.
Награда „Театрални на-дежди” се присъди на театрална работилница „Дионисос”, Орестиада, Гърция за „Четири едноактни комедии” от Нийл Саймън.
Има и още едно отличие за гръцките самодейци. То е за най-добра поддържаща женска роля, изиграна от Вася Захра, за ролята на бедната жена в този спектакъл.
Най-добра главна мъжка роля е отличен Димитър Андреев за ролята на Бертран Барние в спектакъла „Оскар” от Жан Ален, постановка на театрална трупа при народно читалище „Пробуда- 1924”, Плачковци.
За най-добра главна женска роля бе оценена Красимира Господинова за ролята на PR-а в Спектакъла „Посещение на млада дама” от Зденек Подскалски, постановка на Общински театър Гълъбово.
Най-добра поддържаща мъжка роля е за Ангел Стамов за тази на момчето в спектакъла „Добрият доктор” по Нийл Саймън, постановка на театъра на комедията „Велко Кънев”, Тополовград.
Има още няколко награди за тополовградчани. За най-добра поддържаща мъжка роля на Димитър Куманов, за ролята на разказвача, за най-добра поддържаща женска роля, на Силвия Демерджиева за ролята на Мерчуткина и награда на името на Илко Карайчев за театрално постоянство и всеотдайност за Йорданка Браянова.
Като носител на най– добра поддържаща мъжка роля бе отличен Христо Славчев за ролята на Филип Дюбоа в Спектакъла „Оскар” от Жан Ален, постановка на театрална трупа при Народно читалище „Пробуда – 1924”, Плачковци.
Призът на името на Велко Кънев за дебют отиде у Диана Карапенкова за ролята на Стоянка в спектакъла „Службогонци” от Иван Вазов, постановка на театър „Смешен петък”, при читалище „Майор Олимпий Панов”, Тараклия, Молдова.
Награда в памет на Велко Кънев за оригинално реализиране на спектакъл по български текст се присъди на театрална група „Виж” при Регионална организация на слепите, Стара Загора, за спектакъла „Брошката” от Иван Вазов.
Всички състави, участвали в Международния фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира „Велко Кънев” – Тополовград 2017, получиха грамота за участие.
След една седмица постановки на няколко сцени, приключи фестивалът, който тополовградчани са приели като своя мисия, на която са се посветили с онази любов, с която може да се обича само изкуството.
За местните хора това събитие е най-красивата част на техния живот, а зад блясъка и великолепието му стоят неимоверните усилия на един малък град, приел привилегията да има този празник за мисия.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юни 1, 2017 08:58
Напиши коментар

1 Коментар

  1. Пипи юни 5, 23:54

    Каква внучка е на Нончо Воденичаров – Яна Ангелова? Тя е внучка на Ангел Колев,На когото е кръстен театъра,а не домът на културата 😁 В голяма грешка сте!!!

    Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама