“Златната камила” отпътува за Гърция

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2016 11:09

“Златната камила” отпътува за Гърция

“Златната камила”, голямата награда на Театралния фестивал на Тополовград, прекоси границата и замина за Гърция. Тя бе дадена на театрали за спектакъла „Малкият принц”, постановка на състав от град Орестиада. Изненаданите комшии освен статуетката получиха грамота и парична премия. Връчи им ги Дора Кънева.
Тържествената церемония се състоя в последния, седми ден на фестивала, който е големият празник на Тополовград. Събитието се превърна в символ на съхранената театрална традиция духовна емблема.
Наградите бяха връчени от членове на журито, зам.-кмета, артисти и дарители.
Специална награда бе дадена за спектакъла „Не се обличай за вечеря” на самодеен театър при Център за култура, град Бела, Република Сърбия.
Първа награда получи „Благородният испанец”, постановка на общински театър „Ангел Колев” – Раднево.
Награда „Театрални на-дежди” бе присъдена за „Има ли някой там” на театрален състав от Одрин.
За най-добра главна мъжка роля призът отиде у Александър Тонков за ролята на Семьонич в „Здравейте, аз съм ваш`та мама“ на театър „Веселушко” при читалище „Любословие- 2009”, Самоков.
За най-добра главна женска роля бе отличена Елена Бойназлиева за ролята на госпожа Министершата в спектакъла „Госпожа Министершата”, постановка на театрален състав при НЧ „Пробуда 1914”, Ивайловград.
Имаше още две награди в тази категория. Едната бе на Диана Динева за ролята на Костанда в спектакъла „Свекърва”, постановка на читалищен театър при НЧ „Д.П. Сивков – 1870”, Нова Загора. Другата отиде у Силвия Демерджиева за ролята на госпожа Министершата в спектакъла „Госпожа Министершата“, постановка на Театъра на комедията „Велко Кънев” – Тополовград.
Награда на името на Велко Кънев за дебют бе отредена на Тихомир Йорданов за ролята на Грегор Юзекевич в спектакъла „Глупаци“ на НЧ ”Христо Козлев – 1883”, Долна Оряховица.
За посветеност и всеотдайност към театралното изкуство с уикенд в хотел „Престиж” – Черноморец, бяха удостоени семейството Йорданка и Петко Браянови.
В продължение на една седмица в Тополовград и в още два града се играха 19 театрални представления от 6 държави.
На закриването на фестивала бе представен спектакълът на Драматичен театър „Стефан Киров” – Сливен, „Особености на руската любов”, с участието на Мария Сапунджиева, Мариана Миланова и Георги Кадурин.
Журито бе от Борислав Чакринов, Иван Ласкин, Богдана Костуркова и Вълчо Янев.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 20, 2016 11:09
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама