Златната камила от Тополовград прекоси Тихия океан

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2018 08:23

Златната камила от Тополовград прекоси Тихия океан

Златната камила, най-голямата награда на Тополовградския международен театрален фестивал прекоси Тихия океан. Нейни притежатели станаха български артисти от канадската Арт Академия „Зад океана“, за пиесата „Двубой“ по Иван Вазов, с режисьор Владо Диков. Статуетката им бе връчена от Дора Кънева, съпруга на Велко Кънев, патрон на фестивала.
„Бихме искали с преизпълнени сърца да благодарим за топлия прием, за топлото приятелство, за топлата и вкусна българска храна, за искрените ви усмивки, за силните ви аплодисменти, за прекрасната организация и възможността да бъдем час от вас, каза пред публиката режисьорът. (цялото му слово е в карето вдясно)
Специалната награда отиде у общински театър „Нончо Воденичаров“ – Раднево, с режисьор Ивелин Керанов, който представи „Без докачение, моля“ по Чудомир.
У домакините от тополовградския театър останаха три индивидуални награди. Стамо Стамов бе отличен с първа за най-добра главна мъжка роля, Петко Браянов – за най-добра поддържаща роля и Димитър Куманов – за театрално постоянство и всеотдайност, на името на Илко Карайчев.
Програмата на XXIII Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира, включваше 19 спектакъла. Тази година всички бяха изпълнени на български език.
Церемонията по награждаването на най-добрите състави и артисти се състоя салона на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“. Гост на тържественото събитие беше заместник-министърът на културата Румен Димитров, който Организационният комитет удостои с Благодарствена чест и Плакет-символ на фестивала. Той благодари за оказаната чест и поздрави домакините за добрата организация на международното театрално събитие, пожела още много следващи издания.
Същата награда получи председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.
В празничната програма при закриването на фестивала пяха Лили Личева, Васил Белев, участваха състава за народни танци „Луди млади“, мажоретките от състав „Сияйни звезди“.
На финалната вечер зрителите гледаха спектакъла „ Примадони“ от Кен Лудвиг, на Драматичен театър “Адриана Будевска“, с гост – актьорът Александър Кадиев.

Благодарност от Канада

Много от вас мечтаят да реализират американската мечта, за нас, които сме отвъд океана, да дойдем и да играем на българска сцена, да срещнем вас, да играем пред българска публика, се превърна в голямата ни българска мечта.
Всичко онова, което правим го правим за да поддържаме българщината жива в сърцата на всички онези българи, които се пръснахме по света.
Ние сме приели за наша мисия да не забравяме никога от къде сме дошли и от какъв род произхождаме.
Създавайки театрална формация зад океана, ние фактически изградихме едно на късче българска земя, където заедно с нашите сънародници съпреживяваме различни събития, касаещи нашия български произход.
Скъпи приятели, искаме да знаете, че напускайки България всеки един от нас оставя част от себе си тук в родината.
Връщайки се отново на родна земя ние събираме тези две половинки от нашите раздвоени сърца отново заедно. Това ни прави изключително щастливи.
Бихме искали с тези преизпълнени сърца да ви благодарим за топлия прием, за топлото приятелство, за топлата и вкусна българска храна, за искрените ви усмивки, за силните ви аплодисменти, за прекрасната организация и възможността да бъдем час от вас.
Владо Диков – режисьор

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2018 08:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама