Златната камила от Тополовград прекоси Тихия океан

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2018 08:23

Златната камила от Тополовград прекоси Тихия океан

Акценти

  • Вестник Сакарнюз, #21/101 25-31 май 2018

Свързани публикации

Златната камила, най-голямата награда на Тополовградския международен театрален фестивал прекоси Тихия океан. Нейни притежатели станаха български артисти от канадската Арт Академия „Зад океана“, за пиесата „Двубой“ по Иван Вазов, с режисьор Владо Диков. Статуетката им бе връчена от Дора Кънева, съпруга на Велко Кънев, патрон на фестивала.
„Бихме искали с преизпълнени сърца да благодарим за топлия прием, за топлото приятелство, за топлата и вкусна българска храна, за искрените ви усмивки, за силните ви аплодисменти, за прекрасната организация и възможността да бъдем час от вас, каза пред публиката режисьорът. (цялото му слово е в карето вдясно)
Специалната награда отиде у общински театър „Нончо Воденичаров“ – Раднево, с режисьор Ивелин Керанов, който представи „Без докачение, моля“ по Чудомир.
У домакините от тополовградския театър останаха три индивидуални награди. Стамо Стамов бе отличен с първа за най-добра главна мъжка роля, Петко Браянов – за най-добра поддържаща роля и Димитър Куманов – за театрално постоянство и всеотдайност, на името на Илко Карайчев.
Програмата на XXIII Международен фестивал на любителските комедийни театри, пантомима и сатира, включваше 19 спектакъла. Тази година всички бяха изпълнени на български език.
Церемонията по награждаването на най-добрите състави и артисти се състоя салона на читалище „Св. Св. Кирил и Методий – 1894“. Гост на тържественото събитие беше заместник-министърът на културата Румен Димитров, който Организационният комитет удостои с Благодарствена чест и Плакет-символ на фестивала. Той благодари за оказаната чест и поздрави домакините за добрата организация на международното театрално събитие, пожела още много следващи издания.
Същата награда получи председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Петър Харалампиев.
В празничната програма при закриването на фестивала пяха Лили Личева, Васил Белев, участваха състава за народни танци „Луди млади“, мажоретките от състав „Сияйни звезди“.
На финалната вечер зрителите гледаха спектакъла „ Примадони“ от Кен Лудвиг, на Драматичен театър “Адриана Будевска“, с гост – актьорът Александър Кадиев.

Благодарност от Канада

Много от вас мечтаят да реализират американската мечта, за нас, които сме отвъд океана, да дойдем и да играем на българска сцена, да срещнем вас, да играем пред българска публика, се превърна в голямата ни българска мечта.
Всичко онова, което правим го правим за да поддържаме българщината жива в сърцата на всички онези българи, които се пръснахме по света.
Ние сме приели за наша мисия да не забравяме никога от къде сме дошли и от какъв род произхождаме.
Създавайки театрална формация зад океана, ние фактически изградихме едно на късче българска земя, където заедно с нашите сънародници съпреживяваме различни събития, касаещи нашия български произход.
Скъпи приятели, искаме да знаете, че напускайки България всеки един от нас оставя част от себе си тук в родината.
Връщайки се отново на родна земя ние събираме тези две половинки от нашите раздвоени сърца отново заедно. Това ни прави изключително щастливи.
Бихме искали с тези преизпълнени сърца да ви благодарим за топлия прием, за топлото приятелство, за топлата и вкусна българска храна, за искрените ви усмивки, за силните ви аплодисменти, за прекрасната организация и възможността да бъдем час от вас.
Владо Диков – режисьор

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 30, 2018 08:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.