Животновъди притеснени от заразна болест по кравите

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2016 08:45

Животновъди притеснени от заразна болест по кравите

Акценти

  • Болестта не се предава на хората
  • Ваксинация на всички говеда за 3 години напред ще изолира страната за износ на месо.

Свързани публикации

„Борбата срещу нодуларния дерматит по кравите трябва да е обща.“ Това каза д-р Георги Станков, директор на областна дирекция на Агенцията по безопасност на храните. Той бе в Харманли по покана на ОбА, във връзка с разпространението на болестта в димитровградска община. Там има над 80 заразени крави. Гостът съобщи, че тяхната работа като инструкции, заповеди и разпореждания си я вършат, но е важна подкрепата и дисциплина на животновъдите, за се ограничи заболяването в други региони.

Там където има констатирани случаи на зараза животни се убиват и са плащат на стопанина по пазарни цени.

Стана ясно, че това е много сериозно заболяване, което носи големи икономически загуби. Те се изразяват в намален млеконадой, вреди на качеството на кожата.

То се разпространява чрез комари, мухи или други насекоми.

Животновъди и кметове от села питаха защо не се ваксинира и защо не са били предупредени навреме, след като в Гърция е имало подобни огнища. Ветеринарите казаха, че е имало е имало очаквания, но в пограничните общини, а не навътре в страната. А поголовна ваксинация на всички говеда за 3 години напред ще изолира страната за износ на месо.

Според д-р Петко Георгиев болестта е опасна дотолкова, че търпи бързо разпространение и трудно може да се контролира от ветеринарите.

В момента на пазара няма качествени препарати за третиране, но фирми, които се занимават с пръскане имат. Тримата ветеринари Стефка Здравкова и Петко Георгиев и Стефан Иванов обещаха съдействие.

Стана ясно че в община Любимец животновъдите от всяко село се събират по един и канят фирма, която пръска. От разправиите на събранието излезе подозрението, че тук това не може да стане. Изрази се съмнения, че има ферми, които ще си свършат работата, но има и такива, които хич не им пука.

На фермерите бе напомнено, че трябва периодично да извършват профилактична дизенсекция срещу насекоми. Всички животновъди ще бъдат благодарни на полиция и държавни служители ако не се поддават на корупционни схеми на мургавите братя и бъдат задържани и срещу тях се взимат законови мерки.

Сред присъстващите се чуха хипотези, че болестта е пренесена от Гърция чрез болно животно, вкарано нелегално.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов април 20, 2016 08:45
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама