Започнаха да набират хора за „Подкрепа на заетост“

Стефания Матева
От Стефания Матева септември 11, 2014 08:26

Започнаха да набират хора за „Подкрепа на заетост“

Откриват нови работни места по програма „Подкрепа на заетост“ по оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“. Бюрата по труда в цялата страна ще започнат да приемат заявки за разкриване на работно места от работодателите от реалния сектор от 9 до 26 септември. Целта на схемата е насърчаване на работодателите да осигурят заетост за най-уязвимите сред регистрираните безработни – младежи, хора над 50-годишна възраст, продължително безработни и представители на етническите малцинства, коментира директорът на Бюрото по труда в Хасково Тянко Кондов. Продължителността на субсидираната заетост по проекта е 6 месеца. При разпределение на работните места с предимство ще бъдат заявките на работодатели от общини, които са засегнати от природни бедствия.
Новото в програмата е, че отпада условието работодателят да държи на работа още 6 месеца лицето, което е било наето по нея. Така неговите ангажименти към наетия отпадат.
Проектът е започнал през 2012 г. и до момента той е осигурил заетост на общо 32 000 безработни.
На всяко наето безработно лице работодателят осигурява наставник, който ще извърши обучение на работното място по ключова компетентност 5 , „Умения за учене“, по утвърдена програма. Всеки наставник отговаря за минимум 1 и максимум 15 души. Работодателите нямат право да наемат по проекта безработни лица, освободени от тях или свързани с тях предприятия по смисъла на Закона за малките и средните предприятия.
В проекта могат да участват частни работодатели, които разкриват работни места във всички сфери на икономиката, с изключение на такива, осъществяващи дейности в сферата на селското, горското и рибното стопанство. От 15-ти декември 2006 година разходите за възнаграждения са минимална помощ за работодателя. В проекта могат да участват и общини, общински предприятия и областните управи. При всички тях има ограничения в дейностите, в които могат да разкриват работни места.

Условията

На всяко наето безработно лице работодателят осигурява наставник, който ще извърши обучение на работното място по ключова компетентност 5 , „Умения за учене“, по утвърдена програма.

Стефания Матева
От Стефания Матева септември 11, 2014 08:26
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама