Наливат още 3 млн. лв. за магистрала “Марица“

Стефания Матева
От Стефания Матева септември 11, 2014 08:28

Наливат още 3 млн. лв.  за магистрала “Марица“

Акценти

  • Вестник "Хасковски НОВИНИ", #2/2, 11 септември 2014 г. 

Свързани публикации

Правителството отпусна още 3 млн. лв. за дясното платно на строящата се автомагистрала от км 99 до км 108 или това е около Свиленград. С парите ще бъдат разплатени дейности по строителството на участъците от двете магистрали, които са от изключително важен държавен и обществен интерес. Вчера на заседание на Министерския съвет правителството е гласувало да отпусне на Министерството на регионалното развитие допълнително 11 500 000 лева за 2014 г. за финансиране на приоритетни инфраструктурни проекти. Освен за строящия се аутобан „Марица“, 8, 5 млн. лв са предвидени и за отсечката Белокопитово – Каспичан от АМ „Хемус”.
Оставката на кабинета „Орешарски“ не влияе на строителството на автомагистрала “Марица”, както някои прогнозираха, показа репортерската ни проверка. Официално тя трябва да е готова до март 2015 г. Работата продължава и по двата лота с обща дължина 65,6 км. Известно закъснение от близо 10 месеца има по работата на ЛОТ 1, който обхваща от село Оризово до Крепост. „Ако политическата нестабилност не ни изиграе лоша шега, работата може да бъде свършена в обещаното време”, каза работник на ангажираната по трасето фирма „Бигла”, който не пожела да каже името си.
До дни се очаква да бъде завършен мостът от аутобана след детелината върху пътя Хасково – Димитровград. С израждането му в момента се занимава столична фирма.

Със строителството му са ангажирани над 30 души. За да бъдат улеснени камионите, извозващи инертни материали от обекта, е затворена едната лента на главния път Хасково – Димитровград. Завършването на моста ще е стъпка към изпълнение на обещанието на министъра от кабината Орешарски Десислава Терзиева, лот 1 /31,4 км/ да бъде отворен частично за движение още през ноември тази година.
Работата по лота, свързващ пловдивското село Оризово с Димитровград, продължава. Работниците на обекта са категорични, че забавяне в заплащането няма. Те обаче избягват да коментират докога ще продължи работата им в частта около детелината.
Магистралата край харманлийското село Поляново е готова и в момента по нея вървят довършителните работи. През последните два месеца работата е била прекъсвана заради проливни дъждове, разказаха ангажирани със строителството. Най-критичен е бил юни. Към този момент обаче няма притеснение за ново удължаване на пусковия срок. Строителството на магистралата е съфинансирано от кохезионния фонд на ЕС и оперативна програма „Транспорт“. Лот 1 е на стойност 159,7 млн. лв., а лот 2 – 146,5 млн. лв.

Стефания Матева
От Стефания Матева септември 11, 2014 08:28
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама