Запазват училищата в Хлябово и Синапово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2017 08:19

Запазват училищата  в Хлябово и Синапово

Училищата в селата Хлябово и Синапово остават да функционират, а за тези в Радовец и Орешник изтича последната им учебна година. Това стана ясно на последната сесия на ОбС. На нея отново се дискутира съдбата на учебните заведения в малките населени места, които поради намаляване броя на децата са в изключително тежко положение.
Преди докладната да бъде приета думата взе кметът Божин Божинов Той се обърна съм съветниците с думите: “През последния месец се разиграха разни машинации, които искаха да подронят авторитета на кмета и служители на община. Искам да ви зачета нещо, което е записано в наша докладна. Съгласно закона за предучилищно и училищно образование, чл. 38, ал. 1, т. 2, който влезе в сила от 1 август 2016 г., в основните училища ще се обучават ученици от 1 до 7 клас. Това води до намаляване общия брой на учениците и до невъзможност да се формират паралелки, отговарящи на изискванията на Наредба. Съгласно горепосочения закон, министърът на образованието и науката закрива тези училища. Тук не виждам никъде кмет или община да закриват училища.
Искам да благодаря на тези съветници, които заедно с екипа ми направиха всичко възможно да направим така, че да не закриваме училища. Ходихме до министъра на образованието, който каза, че е съпричастен на проблемите на малките общини от граничните райони и с разбиране, и с желание, стигнахме да някакво решение. Едно от тях е теглене на безлихвен кредит от МО, което ще натовари общината допълнително. Направихме всичко възможно да спасим училищата“
Общинският съветник Добрин Парнаров, който е и директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ,съобщи какво е положението с първолаците. „Движението на учениците е страшно. В градското училище, където по ЕСГРАОН има 44 ученици, подлежащи на 1 клас, пет деца със семействата си напускат града и остават 39. Две има отложени от комисия и остават 37 записани. Аз като директор не мога да кажа дали ще има 37 деца записани и дали ще мога да направя 2 паралелки.“
Адвокат Пламен Минчев отбеляза, че според променените условията по Закона за образованието държавата опре-деля правилата, а ОбС трябва да финансира. Той каза, че вземането на кредит е временно решение. „Ще дойде октомври и общината ще трябва да се разплати. Ще може ли общината да поеме тези разходи?, попита той.
Атанаска Куртева директор на НУ „Христо Ботев, в село Радовец, най-добре представи картината в селските училища. „Нашето училище не може да бъде средищно или защитено, защото в близките сала живеят хора на пенсионна възраст. През 2016/2017 в него се обучаваха 35 ученика в 4 слети паралелки. От тази година 12 напускат училището, защото преминават в 8 клас. Подлежащите за 1 клас са само 4, а към момента броят на всички ученици е 25. С тази бройка аз не мога да сформирам нито една паралелка, която да отговаря на нормативните изисквания. Това е първата причина, за която искам закриването на училището в село Радовец.
Втората, знаете, че делегираният бюджет се формира на основа на бройките на учениците. Тази година с 35 ученика, с всички икономии, имам недостиг на бюджета. До края на май сме изразходвали средствата, предвидени и за септември. Това означава, че пак ще разчитаме на общината да ни дофинансира. Вече четвърта година сме в недостиг.
Но въпросът не е само в заплатите. Едно училище се нуждае от поддръжка, ремонти. Бюджетът не ми позволява да направя нищо. Недопустимо е в XXI век да се обучават деца в сграда, която се руши, когато няма материална база. Да не мога да им предоставя лабораторни упражнения и други неща, които се изискват по нормативни документи и да има качество на образованието. За това се необходими финансови средства.
Искам в края да кажа, че никой в този ОбА, нито пък аз имаме желание да закриваме училища, но фактът си е факт – броят на децата намалява.
Няма смисъл тази агония от 4 години да продължава.“
Учениците от село Орешник ще се извозват с автобуси в общинския център, а тези от Радовец, в с. Устрем.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2017 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.