Запазват училищата в Хлябово и Синапово

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2017 08:19

Запазват училищата  в Хлябово и Синапово

Училищата в селата Хлябово и Синапово остават да функционират, а за тези в Радовец и Орешник изтича последната им учебна година. Това стана ясно на последната сесия на ОбС. На нея отново се дискутира съдбата на учебните заведения в малките населени места, които поради намаляване броя на децата са в изключително тежко положение.
Преди докладната да бъде приета думата взе кметът Божин Божинов Той се обърна съм съветниците с думите: “През последния месец се разиграха разни машинации, които искаха да подронят авторитета на кмета и служители на община. Искам да ви зачета нещо, което е записано в наша докладна. Съгласно закона за предучилищно и училищно образование, чл. 38, ал. 1, т. 2, който влезе в сила от 1 август 2016 г., в основните училища ще се обучават ученици от 1 до 7 клас. Това води до намаляване общия брой на учениците и до невъзможност да се формират паралелки, отговарящи на изискванията на Наредба. Съгласно горепосочения закон, министърът на образованието и науката закрива тези училища. Тук не виждам никъде кмет или община да закриват училища.
Искам да благодаря на тези съветници, които заедно с екипа ми направиха всичко възможно да направим така, че да не закриваме училища. Ходихме до министъра на образованието, който каза, че е съпричастен на проблемите на малките общини от граничните райони и с разбиране, и с желание, стигнахме да някакво решение. Едно от тях е теглене на безлихвен кредит от МО, което ще натовари общината допълнително. Направихме всичко възможно да спасим училищата“
Общинският съветник Добрин Парнаров, който е и директор на НУ „Св. Св. Кирил и Методий“ ,съобщи какво е положението с първолаците. „Движението на учениците е страшно. В градското училище, където по ЕСГРАОН има 44 ученици, подлежащи на 1 клас, пет деца със семействата си напускат града и остават 39. Две има отложени от комисия и остават 37 записани. Аз като директор не мога да кажа дали ще има 37 деца записани и дали ще мога да направя 2 паралелки.“
Адвокат Пламен Минчев отбеляза, че според променените условията по Закона за образованието държавата опре-деля правилата, а ОбС трябва да финансира. Той каза, че вземането на кредит е временно решение. „Ще дойде октомври и общината ще трябва да се разплати. Ще може ли общината да поеме тези разходи?, попита той.
Атанаска Куртева директор на НУ „Христо Ботев, в село Радовец, най-добре представи картината в селските училища. „Нашето училище не може да бъде средищно или защитено, защото в близките сала живеят хора на пенсионна възраст. През 2016/2017 в него се обучаваха 35 ученика в 4 слети паралелки. От тази година 12 напускат училището, защото преминават в 8 клас. Подлежащите за 1 клас са само 4, а към момента броят на всички ученици е 25. С тази бройка аз не мога да сформирам нито една паралелка, която да отговаря на нормативните изисквания. Това е първата причина, за която искам закриването на училището в село Радовец.
Втората, знаете, че делегираният бюджет се формира на основа на бройките на учениците. Тази година с 35 ученика, с всички икономии, имам недостиг на бюджета. До края на май сме изразходвали средствата, предвидени и за септември. Това означава, че пак ще разчитаме на общината да ни дофинансира. Вече четвърта година сме в недостиг.
Но въпросът не е само в заплатите. Едно училище се нуждае от поддръжка, ремонти. Бюджетът не ми позволява да направя нищо. Недопустимо е в XXI век да се обучават деца в сграда, която се руши, когато няма материална база. Да не мога да им предоставя лабораторни упражнения и други неща, които се изискват по нормативни документи и да има качество на образованието. За това се необходими финансови средства.
Искам в края да кажа, че никой в този ОбА, нито пък аз имаме желание да закриваме училища, но фактът си е факт – броят на децата намалява.
Няма смисъл тази агония от 4 години да продължава.“
Учениците от село Орешник ще се извозват с автобуси в общинския център, а тези от Радовец, в с. Устрем.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 11, 2017 08:19
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама