Запалиха борова гора два пъти за седмица

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2019 09:23

Запалиха борова гора два пъти за седмица

Акценти

  • Вестник „Сакарнюз“, #25/154, 5-11 юни 2019 г.

Свързани публикации

За пореден път бе запалена борова гора край Харманли. Вторият пожар започна в неделя, 30 юни, следобед, когато в РСПБЗНС – Харманли е получен сигнал за запалена кубирана иглолистна дървесина в землището на с. Надежден. На мястото се озоваха няколко противопожарни коли от Харманли, Симеоновград, Хасково, от общинската Горска компания. Огънят обхвана голям горски масив, като огнеборците обясняват, че той е започнал от две места
Тук пожарът бе низов и не успя да обхване върховете на боровете и така ги спаси от унищожение. Установено е, че са изгорели 10 дка иглолистна гора и около 15 куб.м. кубирана дървесина, собственост на общинска горска компания.
Тази борова гора, намираща се северно от пътя Надежден – Харманли горя и на 22 юни.
В неделя, 30 юни в харманлийско имаше още два пожара, единият източно от с. Орешец, а другият, до село Браница.
Пожароопасният сезон вече започна и всеки ден огнеборците имат по няколко излизания за овладяване на локални огнища.
Те са на мнение, че небрежното боравене с огън е най-честата причина за възникване на пожари от такова естество.
Най-често те стават от изхвърлена незагасена угарка от цигара в леснозапалима среда. Макар и малка по размери, тя притежава достатъчна „огнева мощ” да запали сухата тревна растителност при попадането си върху нея.
Изхвърлянето на стъклен амбалаж или стъклени парчета сред сухата растителност има ефект на лупа, вследствие продължителното слънчево нагряване и също се превръща във фатален огнеизточник.
През изтеклата седмица жълт код за високи температури бе обявен в цялата страна. В повечето райони те надвишиха 36 градуса. Високата температура създаде здравни проблеми за чувствителни и болни хора, възрастни и деца.
В някои общини даряваха вода на минувачите, за да се преборят с жегите.

А община Димитровград вече е с лятно работно време. Общинският център за услуги и информация на гражданите ще работи от 7:30 часа, вместо от 08:00 както досега. Краят на работното време ще е от 17:00 часа. Промяната се прави за поредна година и има за цел да осигури удобство на хората, които искат да избегнат високите летни температури. Промененото работно време ще е в сила до 31 август 2019 г., съобщават от общината.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов юли 8, 2019 09:23
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама