Заловиха още 25 нелегални емигранти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 7, 2016 08:44

Заловиха още 25  нелегални емигранти

Акценти

  • Вестник "НОВИНИ, брой 18/651, година XIV, 6-12 май 2016

Свързани публикации

Поредните 25 нелегални бежанци задържаха харманлийските полицаи в четвъртък, 4 май. Двадесет и четири мъже и една жена бяха заловени в двора на старата църква „Св. Атанасий“. Декларират, че са пристигнали в страната ни от Иран, Ирак, Афганистан. На възраст са от 16 до 30 години. Полицаите знаят къщата, в която са били настанени. Тя е в ромската махала Маламар дере. Установили са и част от лицата, съпричастни към каналджийството и с тях вече се работи. Те са от ромски произход. Задържаните лица са предадени на миграционната служба в Любимец.
Само през миналата година в региона около Харманли са задържани най-малко 500 нелегални емигранти, а образуваните досъдебни производства са близо 20. Наказанията за извършителите обаче са под въпрос, заради разминаването в тълкуването на този вид престъпление между съд и прокуратура. Показателен е един от случаите, при който в село край Харманли в края на миналата година бяха открити над 20 мъже от афганистански произход. След като на лицето, което ги е укривало, бе повдигнато обвинение по чл. 294, ал. 1, то се съгласи на споразумение. Съдът и прокуратурата обаче не се разбраха и се наложи да бъде повдигнато обвинение по друг член. Това доведе до размиване на отговорността и до реално обвинение така и не се стигна, макар че имаше самопризнания на извършителя на деянието.

Служители от РУ – Тунджа са установили 17 нелегални мигранти. Полицейската операция е проведена в ранните часове на 6 май. Чужденците  – 8 мъже, 3 жени и 6 деца са открити при проверка на видимо изоставена постройка в частен имот в населено място, в близст до Ямбол. Всички били без документи за самоличност и са се определили като афганистанци. Нелегалните мигранти преминали медицински преглед и след проведени полицейски дейности по разследване на случая са съпроводени в Разпределителен център-Елхово, където ще продължи работата по установяване на самоличността им.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 7, 2016 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама