Заловиха още 25 нелегални емигранти

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 7, 2016 08:44

Заловиха още 25  нелегални емигранти

Поредните 25 нелегални бежанци задържаха харманлийските полицаи в четвъртък, 4 май. Двадесет и четири мъже и една жена бяха заловени в двора на старата църква „Св. Атанасий“. Декларират, че са пристигнали в страната ни от Иран, Ирак, Афганистан. На възраст са от 16 до 30 години. Полицаите знаят къщата, в която са били настанени. Тя е в ромската махала Маламар дере. Установили са и част от лицата, съпричастни към каналджийството и с тях вече се работи. Те са от ромски произход. Задържаните лица са предадени на миграционната служба в Любимец.
Само през миналата година в региона около Харманли са задържани най-малко 500 нелегални емигранти, а образуваните досъдебни производства са близо 20. Наказанията за извършителите обаче са под въпрос, заради разминаването в тълкуването на този вид престъпление между съд и прокуратура. Показателен е един от случаите, при който в село край Харманли в края на миналата година бяха открити над 20 мъже от афганистански произход. След като на лицето, което ги е укривало, бе повдигнато обвинение по чл. 294, ал. 1, то се съгласи на споразумение. Съдът и прокуратурата обаче не се разбраха и се наложи да бъде повдигнато обвинение по друг член. Това доведе до размиване на отговорността и до реално обвинение така и не се стигна, макар че имаше самопризнания на извършителя на деянието.

Служители от РУ – Тунджа са установили 17 нелегални мигранти. Полицейската операция е проведена в ранните часове на 6 май. Чужденците  – 8 мъже, 3 жени и 6 деца са открити при проверка на видимо изоставена постройка в частен имот в населено място, в близст до Ямбол. Всички били без документи за самоличност и са се определили като афганистанци. Нелегалните мигранти преминали медицински преглед и след проведени полицейски дейности по разследване на случая са съпроводени в Разпределителен център-Елхово, където ще продължи работата по установяване на самоличността им.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов май 7, 2016 08:44
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Вашият коментар

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.