Закриват волиер, дават кафенето в НДК под наем

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2016 19:53

Закриват волиер, дават кафенето в НДК под наем

Волиерата за отглеждане на птици в село Славяново да се закрие, защото носи загуба на общината. Това решиха харманлийските съветници на последната сесия. Според данните за 2014 година приходите от нея са 1 700 лева, а разходите за заплати, осигуровки и фураж – 20 000.
От отчета на директора на „Горска компания“ – Никола Павлов става ясно, че са произведени 1400 птици, разселени – 695, умрели – 241, продадени – 395. През 2013 година там измряха много повече диви птици.
Във воилерата, заедно с дивите пернати, се отглеждат и бройлери за птиче месо, което е давано на Социалния патронаж.
Според Никола Павлов всички волиери в страната се издържат от горските стопанство и не могат да бъдат на печалба, затова се субсидират. Обясни, че те произвеждат дивеч, който се разселва из природата.
Справка с други по-добни стопанства показва, че те работят с предварителни планове и са включени в национални програми. Имат предварителни договори с горски стопанства, които им изкупуват птиците. Това в Славяново не се е практикувало.
Волиерата бе изградена с пари по европейски проект, чиито срок изтече в края на 2015 година.
В друга точка на заседанието на ОбС се взе решение кафенето в Културния център на Харманли да бъде обявено за отдаване под наем. Има съмнения, че то ползва регламентирана помощ от общината. В момента плаща около 160 лева ток месечно, което е по-малко от средно домакинство.
Против бе бившият кмет Михаил Лисков, който припомни, че е имало такъв неуспешен опит. „Това заведение е разработено през годините и дава 100 000 лева оборот на Общинския пазар“, каза той и направи инсинуации дали новата управа няма да затвори продажбата на безалкохолни, чай и кафе по кварталните клубове, там където възрастните му съграждани се събирали, макар никой да не бе споменавал подобно нещо.
Според Лисков това не било пазарна структура.
„По-непазарна структура в община Харманли аз не съм виждал,“ го опонира съветникът Красимир Панчев. Той припомни, че кафенето е построено с данъците на харманлийци, не ползва кредити и създава нелоялна конкуренция на всички кафенета в Харманли.

Иван Атанасов
От Иван Атанасов януари 10, 2016 19:53
Напиши коментар

16 Коментара

 1. Гражданин януари 12, 23:46

  Разбира се , че НЕ всички са гласували тези безумия, радвам се и то много, че има хора които забелязват и отчитат това което се случва в милия ни град! Анализите всеки да си парави сам….стига да може ?!?!

  Отговори на този коментар
  • красимир костов януари 13, 09:43

   Безумие е да мислиш, че може в примитивни условия да произвеждаш бройлери на цена, конкурираща промишленото производство! А двадестетте хиляди лева разходи? Или те не се включват в цената на пилешкото? И колко в края на краищата е себестойността на прословутите лискови бройлери???Безумие е да субсидираш чрез библиотеката и залата „общинско“ кафе в т.нар.НДК!Безумие е по криви схеми да купуваш административни сгради и да ги преустройваш наф куци жилища без балкони в град, в който много апартаменти и къщи са празни и се продават на безценица…. Безумие е да правиш неща заради самото правене!То добре, че харманлийци след 12 г прогледнаха, а то сега щяхме да се радваме и на общинско жито, общинска овцеферма и т.н. и т.н ..Себестойността на житото щеше да е около лев, а млякото и вълната от овцете- златни! Ама на кой ли му пука? Важното е, че на партийни и квартални събрания щеше да се поддържа идеята за възстановяване на ТКЗС-тата….

   Отговори на този коментар
   • Местен януари 13, 13:58

    Блестяща логика! Да закрием всичко що е „губещо“, вместо да потърсим начин да стане „печелившо“ според… личните ни разбирания. Къде е границата на това едно произв-во да стане промишлено или печелившо? Защо не се потърси начин да стане такова?…
    Излишни разходи – бастър!!
    Да прехвърлим тогава счетоводството на общината на външни изпълнители, да продадем горите, да разкараме лагера в Добринище, да закрием дома за стари хора и центъра за деца… Те не носят печалба, а разходи!
    Да закрием Чистота-та и да върнем „Титан“!..
    Да дадем храната на учениците на външни фирми…
    Да закрием общината и да разпределим „правилно“ бюджета.
    Да превърнем всеки излишен разход – хляб за десетки, в законна печалба – за единици /и по възможност – правилните/…
    За социалната функция на една община ще отваряме ли приказка или ще интерпретираме цифри?.. Къде в нея какъв поминък имат хората?… Какво правим за тях?.. Има ли някакво значение?
    😉

    Отговори на този коментар
    • красимир костов януари 13, 20:15

     Я не се правете на ощипани на хорото моми! Не е въпросът, че всичко губещо непременно трябва да се закрие.Общината, обача, има малко по други функции от едно партийно ТКЗС,ТПК или ООД…Че защо за 12 г не успя другаря ви Лисков да направи волиерата печеливша???Естествено- щото се прави нещо заради самото правене без ясна цел и посока!Ето затова Харманли го ритна по г…Общинско кафене, с криене на разходите по разни пера- ми това си е за прокуратурата, бе „другари“!!!Да субсидираш не храната на бедните, а кафето на послушковците! Те тава го има само в Харманлийското БСП…Спорът е излишен-избирателят издаде присъдата за целесъобразността.на подобни щуротии…

     Отговори на този коментар
     • Местен януари 14, 12:26

      :-/
      Думи немам!
      :-/
      Дерзайте, Г-н Костов!
      Надявам се моята логика да е по-разбираема от Вашата омраза, че иначе малко ще ми е мъчно за града ни…

     • нечервен януари 14, 12:35

      Комунистите непрекъснато говорят за омраза и вменяват на другите че я предизвикнат а всъщност те само това правят .. Лисков Минка и сие намразиха целия град с надменноста си и хората ги изритаха . Дано сегашните не са заразят от тази болест макар чарвените да бързат да им я припишат

     • красимир костов януари 14, 14:03

      Няма омраза.Има реална, а не партийна оценка на нещата.Всяко нещо още преди да се започне, се оценява.А не после някой да му мисли как да прави губещото по начало- печелившо…Това, обаче, не го пише в Наръчника на агитпропа 🙂

    • красимир костов януари 14, 14:07

     В какво се изразяват социалните функции на една община? Според Вас- събиране данъци и такси от всички и даване заплати на партийно-послушни кадри за безмислена работа???Това май си е нова форма на …..Еййй, нищо старо не забравихте, но и нищо ново не научихте!

     Отговори на този коментар
 2. Б.Борисов януари 12, 15:44

  Време беше да дойдат най-добрите градски управници,които знаят и могат всичко.Рушят всичко до нула и започват на ново.Това вече сме го играли на национално ниво и стигнахме до тук.

  Отговори на този коментар
 3. клуб по борба януари 11, 21:28

  „Справка с други по-добни стопанства“ – ако това е сравниталната степен, как ли е превъзходната?! Ако това е обективна статия, каква ли ще е преднамерената и платената реклама!!!

  Отговори на този коментар
 4. клуб по борба януари 11, 16:04

  „Това решиха харманлийските съветници на последната сесия.“
  Всичките 29 съветника ли го решиха?

  Отговори на този коментар
 5. Местен януари 11, 15:07

  Ами сигурно по-лесно ще е пилетата за децата ни вместо да се отглеждат във волиерата, да се доставят от „наш човек“… да не напиша „бизнесмен“, че в нашия град тая дума има силно отрицателно значение. И има защо!..

  Отговори на този коментар
 6. кафеджия януари 11, 07:40

  Лисков сега като безработен иска да пие кафе по 80 ст…. Да каже как я направи тази магия заведение с 250 квадрата плаща ток колкото гарсониера .. Кой ли допълэлва разликата … баламите данъкоплатци

  Отговори на този коментар
 7. polkovnika януари 10, 21:01

  панчев пак ще вдига цената на кафето в града а на изборите забрави да си плати на застьпниците

  Отговори на този коментар
 8. клуб по борба януари 10, 20:45

  „Има съмнения, че то ползва регламентирана помощ от общината. “
  В тази община счетоводство няма ли? На база съмнения ли се прекратяват печеливши дейности, или заради това, че са трънче в нечия обувка?!

  Отговори на този коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама