За ученичката Мария математиката е забавна и интересна

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 20, 2015 05:39

За ученичката Мария  математиката е забавна и интересна

Ако попитате четвъртокласничката Мария Славова от тополовградското НУ “Св. Св. Кирил и Методий” кой предмет е най-лесен, ще ви отговори, че това е математиката. И сякаш отговорът много й приляга, защото тя е прекалено сериозна и отговорна за възрастта си.

Мария, като всички деца обича да играе, да рисува, да се занимава с домашните си любимци, но математиката, която за повечето й съученици е трудна и скучна, е нейната страст. Това забелязали още в първи клас, класната й ръководителка Веска Чинтова и родителите й.
За изненада на всички, в националното коледното математическо състезание, в което участвали деца от всички класове, малката, скромна и срамежлива първокласничка, получила най-много точки. Това не останало незабелязано от проницателната й учителка, която се заела сериозно с нея и запалила пламъчето на интереса към иначе трудната наука. Вече четвърта година Мария не пропуска математическо състезание.
Цяла стена с грамоти и други награди е наредила в своята стая, които я стимулират и й напомнят, че предстоят още много нови предизвикателства. Преброих 40, между които са и няколко от конкурси по рисуване. Всяка година на 24 май получава и грамота от кмета на общината за отлично представяне в областта на образованието. Най-много радват малката математичка бронзовият медал от Международното състезание “Математика без граници”, плакетът и отреденото трето място в състезанието “Европейско математическо кенгуру”, сертификатът от БАН за постижения в математиката и информатиката. Сега се подготвя за математическата надпревара “Черноризец Храбър”, на 31 октомври в Хасково. Заела се е много сериозно с решаването на задачи и очаква добри резултати. “Когато вляза, ми е притеснено, но като се настаня и започна да решавам задачите се успокоявам” – обяснява Мария и допълва, че обича да е от първите, които са решили задачите. И в клас е така. Справя се бързо и се учудва как може толкова да се бавят другите на една “проста” задача. Много рядко задача може да я затрудни. Спомня си за една, която я поизмъчила малко, но заедно с баща й, отговорът бил намерен. Разказва, че и за него математиката е забавна и често се занимават заедно. Понякога се включва и чичо й. Мама Слава е много амбициозна и е горда със своята щерка. Тя е повече по организацията – винаги придружава дъщеря си, заедно с госпожа Чинтова. Те двете заедно преживяват трепетите на радостта от успешното представяне на малката им любимка.
Много радостни очаквания имат Мария, класната й – Веска Чинтова и близките й за идната година. Тогава талантливата тополовградска математичка ще бъде включена в Националния отбор “Математически звезди”, към Академия “21-ви век”.

Тонка Славкова
От Тонка Славкова октомври 20, 2015 05:39
Напиши коментар

Няма коментари

Все още няма коментари!

Все още няма коментари, но Вие може да бъдете първият човек коментирал тази статия.

Напиши коментар
Виж коментарите

Напиши коментар

Leave a Reply

Този сайт използва Akismet за намаляване на спама. Научете как се обработват данните ви за коментари.

Реклама